Visszhang: koncert

Jakob Bro és Joe Lovano

Visszhang

Ilyen felállású zenekarral még nem találkoztam.

A dán titán és az amerikai legenda hozta létre, Bro az elektronikán keresztül szólaltatta meg a gitárját, Lovano (képünkön) szaxofonon és tárogatón (!) játszott. A két nagybőgős és a két dobos ismerős lehet, nem kell Ornette Colemanig visszamenni ehhez, ám hogy melléjük még egy pasztellfelfogású basszgitáros is színezze a mély spektrumot, nekem újdonság. A két főnök egykori hiperkreatív dobos társuk, a néhai Paul Motian iránti tisztelet kifejezésének szánta a produkciót és az ECM-nél kiadott felvételüket, Once Around the Room címmel. Ebben a posztpandémikus címben a körül a legfontosabb szó, mégsem sikerült a tagok áhított egyenjogúságát megvalósítani. Lovano, Bro és Joey Baron (dob) kiemelkedtek az izgalmas folyamatokból és a finom, mindig új és új átmeneteket produkáló jazzambientből, amelyben persze megszámlálhatatlanul sok érdekes, meglepő vagy éppen bájos pillanat volt, a szólókon, a duókon és a triókon kívül is. Mégsem mindig tudták összhangba hozni Lovano folyamatos fúvós játékát, a többi, zörgő-börgő, a töredékesség igézetében alkotó hangszerrel, az illúziórombolóan sistergő gitárerősítő pedig nagy károkat okozott. A Motian-féle eredetiség szintjét lazán hozták, mesteriskolát tartottak egymásra figyelésből, egymásra reagálásból, és megmutatták a dolgok (mai) állását. Mégsem éreztem, hogy ez több projekten át működő, hosszú ideig fennálló produkció lehet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."