Visszhang: lemez

Jamie xx: In Waves

  • - minek -
  • 2024. október 2.

Visszhang

A The xx bitkovácsaként elhíresült brit elektronikus tánczenei producer, James Smith, azaz Jamie xx kilenc éve jelentkezett első, eddigi egyetlen, de annál jelentősebb albumával, az In Colourral.

Most itt az új lemez, amely címében is utal elődjére, de ott munkál benne az eltelt évek minden tapasztalata is. A jól kiválasztott hangmintákra direkt és érzéki tánczenei darabok épülnek (a UK garage-ból építkező Treat Each Other Right-ban például egy samplingelt vendégszólam uralja az egész számot), de neves közreműködőkből sincs hiány, úgy tűnik, a régi barátságok örökké tartanak. Ennek megfelelően a Waited All Night című szám komplett osztálytalálkozó, amelyben Romy és Oliver Sim, vagyis a The xx zenész és énekes beltagja adja a hangját egy, a bass musicot a pop-house-szal házasító darabhoz. A Honey Dijonnal közösen összerakott Baddy on the Floor funky-diszkó-house mixtúrája a stroboszkópban fürdő, vadul forgó kristálygömböt idézi meg, a Still Summer pedig a Nights in White Satin témáját dekonstruálja és értelmezi újra. A svéd énekesnő, Robyn hangja pedig önmagában is biztosítaná a tánctéren elérhető maximális eufóriát a lemez csúcspontjaként szolgáló Life számára. Jamie xx mindent tud az elektronikus tánczenéről, és még azt sem restelli, ha az e-tánczene történetére és saját pályafutására reflektáló stílgyakorlatokkal szórakoztat, miközben csuklóból tolja az ellenállhatatlan grúvokat. Ha nem akarunk mást, mint derengő diszkófényeken át átélni az érzelmeket, akkor ez a klubkultúrát ünneplő lemez a legjobb választás egy őszi melankolikus péntek estéhez.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.