Visszhang: könyv

Jane Riordan: Volt egyszer egy mackó

Visszhang

Lehetetlen megmondani, hogy vajon Micimackó vagy Paddington-e a világ leghíresebb medvéje.

De talán nem is különösebben fontos kérdés ez, meg aztán egyik medve sem irigy típus. A. A. Milne Micimackója megjelenésének 95. évfordulója alkalmából jelent meg e történetgyűjtemény, amelyben Jane Riordan a híres szerzőt idézi meg, egészen hű, az eredetihez klappoló stílusban, amihez Mark Burgess nagyon szép, szintén az eredeti illusztrációt követő, E. H. Shepard szellemét megidéző rajzokat készített. A Mielőtt minden elkezdődött… alcímű kötet új meséiben ismét találkozhatunk Róbert Gidával, Micimackóval és kis barátaikkal. A történetek a rajongók által sokszor elképzelt szituációkat jelenítik meg, de az eredettörténeteknek is utána megy, hogy tudniillik kivel mi történt, mielőtt a Százholdas Pagony lakója lett. Kiderül, hogy Mici, a mackó kis híján egy, a szülei keze által rendre habcsóknak öltöztetett, elkényeztetett, akarnok kislány medvéje lett, de szerencsére a lány elhagyta őt a cukrászdában, így kerülhetett Mici végre Róbert Gida családjához. Azt is megtudhatjuk, hogyan lett Füles vagy Malacka a csapat tagja, s milyen élmény volt Micimackónak az állatkert, mit érzett, amikor megmozdult egy hegy, és persze azt is, hogy miért ástak gödröket az állatkák. Nyilván elengedhetetlen, hogy essen az eső, és mindenki boldogan éljen még a vége után is. Kedves mese, rajongóknak!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.