Visszhang: koncert

Jazztavasz

Visszhang

A melbourne-i Sarah McKenzie mielőtt Amerikába került volna, otthon kiadott lemezeivel már díjnyertes fiatal sztár volt.

Zongoristaként indult, erre jött az énekesi pálya, hosszabb amerikai tartózkodása után Párizs és Rio de Janiero voltak lakhelyei. A most 35 éves McKenzie saját dalai érezhetően az amerikai standardek felé tartanak, de a zenész brazil és európai hatásokat is magába szívott, miközben az ausztrál alapállásra jellemző nyugodt, „hátradőlt” előadásmód rá is jellemző.

A jól nevelt növendék benyomását keltő, elegáns, karcsú, szőke zongorista számai kifejezőek, gyakran szellemesek és a bossa nova is jól áll neki. Ezek mellé nem társult elementáris sodrás vagy izgatóan visszafogott ritmika, de az ésszel és érzéssel kivitelezett hangszereléseiben párját ritkítja. A hűvös holland dobos, Sebastiaan de Krom mellett a lassan veteránnak számító Pierre Bousaguet bőgős kísérte, és az ugyancsak francia Hugo Lippi gitározott: a 2019-ben díjnyertes gitáros szeret zongoristákkal társulni, McKenzie-vel különösen szoros volt az együttműködés. A prímet azonban a régi partner, a kitüntetett vendégszólista, Bolla Gábor vitte. A Koppenhágában élő Bolla friss kvartettlemeze a Billboard-listán a 11. volt a múlt hónapban. Saját zenekaraiban pörgősebb, intenzívebb, gyorsabb improvizációi vannak, itt egy hajszálnyit visszafogta magát, a valóban választékos hangszereléseket így is élvezte, minden adottságukat kihasználta. A kvintett úgy működött, mint egy versenyhajó.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk