Visszhang: lemez

Jeremy Denk: Mozart

  • - csk -
  • 2022. február 23.

Visszhang

Az ötvenegy éves amerikai zongoraművész nem teljesen ismeretlen a magyar közönség előtt: néhány éve fellépett már a Zeneakadémián, igaz, látogatása nem keltett túl nagy feltűnést.

Az új lemezét viszont elég egyszer meghallgatni ahhoz, hogy megjegyezzük a nevét, és várjuk a művészetével való újabb találkozást.

Kizárólag Mozartot játszik itt: az érett korszak képviseletében egy dúr és egy moll versenyművet (C-dúr, K. 503, d-moll, K. 466), a kettő között pedig az a-moll rondót (K. 511). A három mű azonos alkotóperiódus termése, de három hangvétel: a C-dúr zongoraverseny a komoly, de derűs megszólalásmód keretei között energiát áraszt, a méltóság és a pompa kifejezője, a nevezetes d-moll koncert nyitótétele az űzött-tragikus Mozart-hang egyik legemlékezetesebb példája, a lassú tétel pedig a békés szemlélődés magatartásformáját képviseli. Ugyanezt a szelíd kontemplációt visszhangozza a két versenymű közötti rondó is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.