Visszhang: könyv

Kertész Balázs: Közgazdaságtan lelkes amatőröknek

Visszhang

A szerző – akit sokan Panamajackként ismernek a Diétás Magyar Múzsa Facebook-blogról – a közgazdaságtan alapjaival, a jó befektetés, a pénzteremtés, a fiskális és monetáris politika rejtelmeivel igyekszik megismertetni a laikus olvasót.

Közben persze azt is keresgéli, hogy miért nem működik a kapitalizmus Magyarországon. S még e szűkre szabott keretek között is próbál számot vetni a kapitalizmus kritikájával, a történetileg is megvalósult vagy még csak utópiaként létező alternatívákkal. Itt Kertész meggyőzően érvel amellett, hogy például a szocializmus megvalósult formájával nem az volt a gond, hogy a tökéletes idea tökéletlenül valósult meg.

A szerző szakmabeliként sokkal jobb véleménnyel van a main­stream (neoklasszikus) közgazdaságtanról, és csupán ironikusan idézi fel a diszciplínával szemben támasztott, naivan agresszív kritikákat. Mindazonáltal kénytelen beismerni, hogy a nagyszerű közgazdászok (John M. Keynes és Milton Friedman) felismeréseire épülő sikeres válságkezelő intézkedések milyen magától értetődő módon ágyaztak meg a következő válságoknak. Márpedig a kapitalizmus egyik válságból a másikba bukdácsol, de rendre megerősödve került ki minden krízisből.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk