Visszhang: könyv

Kertész Balázs: Közgazdaságtan lelkes amatőröknek

Visszhang

A szerző – akit sokan Panamajackként ismernek a Diétás Magyar Múzsa Facebook-blogról – a közgazdaságtan alapjaival, a jó befektetés, a pénzteremtés, a fiskális és monetáris politika rejtelmeivel igyekszik megismertetni a laikus olvasót.

Közben persze azt is keresgéli, hogy miért nem működik a kapitalizmus Magyarországon. S még e szűkre szabott keretek között is próbál számot vetni a kapitalizmus kritikájával, a történetileg is megvalósult vagy még csak utópiaként létező alternatívákkal. Itt Kertész meggyőzően érvel amellett, hogy például a szocializmus megvalósult formájával nem az volt a gond, hogy a tökéletes idea tökéletlenül valósult meg.

A szerző szakmabeliként sokkal jobb véleménnyel van a main­stream (neoklasszikus) közgazdaságtanról, és csupán ironikusan idézi fel a diszciplínával szemben támasztott, naivan agresszív kritikákat. Mindazonáltal kénytelen beismerni, hogy a nagyszerű közgazdászok (John M. Keynes és Milton Friedman) felismeréseire épülő sikeres válságkezelő intézkedések milyen magától értetődő módon ágyaztak meg a következő válságoknak. Márpedig a kapitalizmus egyik válságból a másikba bukdácsol, de rendre megerősödve került ki minden krízisből.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.