Visszhang: film

Kilakoltatás

  • SzSz
  • 2022. március 23.

Visszhang

A végrehajtás soha nem volt egy közönségdíjas szakma, a Schadl–Völner-botrány óta pedig azt is tudjuk, a mismásolás a legfelsőbb szinteken is meglehetősen szánalmas mutyik formájában zajlik.

Budai Richárd, a Kilakoltatás főhőse azonban nem folyik bele komolyabb vesztegetésekbe, pláne nem fuvaroz „egy hármast, meg valami normálisabb piát”. Ő a rend és fegyelem embere, aki semmi mást nem akar, csak elvégezni a rá bízott feladatot: pár órán belül kipaterolni külvárosi lakásából Ilonát, a szegény nénit, aki nem törlesztette bankhitelét. Ez Richárd első napja terepen, eddig csak adminisztrációs munkát végzett. Azért is buzog benne a bizonyítási vágy, mert apja – a korábbi nagy hatalmú végrehajtó – cégénél dolgozik, aki még mindig nem bízik eléggé a fiacskájában.

Első játékfilmjének meglehetősen egyszerű sztoriját Fazekas Máté Bence hősei kusza kapcsolati hálóján keresztül igyekszik tanmesévé emelni. Richárd szeretne ugyan emberséges lenni, de nemcsak az atyai nyomásnak kell megfelelnie, hanem egy másik ismerősének tett ígéretének is: a kilakoltatás még be sem fejeződött, de egy fiatal pár máris tűkön ül, hogy átvehessék Ilona lakását. A műveletet számtalan dolog hátráltatja: a néni egy falkányi hamis kutyával veszi körül magát, a kerítésnél egy csapat aktivista tüntet „Lakhatást, nem zaklatást!” ordibálva, s az sem zavarja őket, hogy nem csak a rendőrök, de Ilona is a távozásukat követeli. Egyikük ráadásul nem más, mint Richárd testvére, aki így lázad túlkontrolláló családja ellen. Ahogy a kilakoltatás aktusa egyre tovább húzódik, úgy ismerjük meg a szegény néni háttértörténetét, és derül fény szépen lassan mindenkinek a mindenféle motivációjára.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk