Visszhang: lemez

LoneLady: Former Things

  • - minek -
  • 2021. július 14.

Visszhang

Julie Campbell, azaz LoneLady az öt-hat éves alkotói ciklusok híve, és e hozzáállást inkább megfontoltnak, mint lustának neveznénk.

Ami kikerül a keze alól, abban hibát alig találunk: a maximalizmus a harmadik albumán is nagy adag fantáziával, játékossággal és pop(történeti) szenzibilitással társul. Ugyan ez csak szükséges, de még nem elégséges előfeltétele annak, hogy igazán élvezetes zene szülessen, de dalszerzői-produceri vénája és előadói tehetsége ezt is garantálja.

A manchesteri művésznő jó érzékkel teremtett meg egy sohasem létezett múltat. Feszesre húzott dalai mintha egy képzeletbeli, alternatív nyolcvanas évek világából kerültek volna elénk: hiába ismerős oly sok motívum a jó négy évtizede virágzó posztpunk, szintipop, illetve elektro/funk univerzumból, Campbell dialektusa olyan erős, hogy egy erős mozdulattal rögtön el is törli az elődökhöz vezető nyomokat, bár a Cabaret Voltaire hatása így is letagadhatatlan. Hol zaklatott, hol egészen túlvilágian szép gitárfutamok kúsznak be a szintetizátorokból előcsalogatott fájdalmasan nosztalgikus melódiák közé, ebbe simul törékeny, összetéveszthetetlen énekhangja, amelyhez a dobgép megejtően egyszerű ritmusképletei diktálják az ütemet. A poszt-poszt-new wave tánczene jegyében fogant, egyaránt remek dalok között zenei értelemben a Threats a kakukktojás, amely egyenesen a korai detroiti hangzások, meg azok német és brit előképei előtt tiszteleg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk