Visszhang: lemez

Magyar Valentin: Sentimental Moments

Visszhang

Saját bevallása szerint mindössze 20 dollárt kapott azért a rövid prelűdért, amely furcsa módon világhírt hozott számára, s egy darabig „cisz-moll úrnak” nevezték a háta mögött.

Rachmaninov megrögzött romantikus volt – ami a zenei stílust illeti –, és a mai napig túlcsordulóan népszerű. Éppen ezért furcsa, hogy miközben a nagyközönség, ha nem is álmából felverve, Chopintől zongoradallamok sokaságát idézheti fel, tőle a két ismertebb zongoraversenyen és a Paganini-rapszódián kívül kevés művet ismerünk jól.

Magyar Valentin színre lépését megelőzi a híre: mindössze 24 éves, a Zeneakadémia különleges tehetségekkel foglalkozó osztályá­ban tűnt fel, versenyeket nyert, döntős volt a weimari Liszt-zongoraversenyen. Sok hazai fiatalhoz hasonlóan Liszt zongorazenéjében találta meg magát, s onnan már csak egy ugrás a melankolikus Rachmaninov, aki vaskos akkordokat, széles gesztusokat vésett a kottába, de elsősorban arány- és dallamérzék, ízlés kell az előadásához, különben könnyen szertelen csapkodás a vége. Magyar előadásmódjában mindez megvan: virtuóz, de elsősorban a muzikalitása meggyőző. E mindössze négy nap alatt rögzített Rachmaninov-lemezen az Etude-Tableau-sorozatból és az opus 23-as és 32-es prelűdkötetből is játszik darabokat, de a Morceaux de fantaisie öt tételéből nem a neves cisz-mollra, hanem az esz-moll elégiára esik a választása. A G-dúr prelűdben (op. 32. No. 5) pedig az orosz komponista eleganciájára is fényt vet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk