Visszhang: film

Mindenütt férfi

  • 2024. július 3.

Visszhang

Caroline Vignal rendezőnő azt a következtetést vonta le korábbi filmje, a Jó a szamár is (2020) sikeréből (egy César-díj és további hét jelölés), hogy az elhanyagolt, ám szere­leméhes negyvenes nők történe­teire van kereslet.

Ebben nem is tévedett. Abban sem, hogy a szenvedélyt hiányoló, ezért vigasztalást egy randioldalon kereső középkorú hölgy szerepe (ismét) Laure Calamy elővezetésében a legviccesebb. Abban viszont jócskán melléfogott, hogy filmjéből kispórolta a váratlan(abb) vagy a szokványostól legalább eltérő fordulatokat. A kihűlt szenvedély legtipikusabb párkapcsolati szituációját az ágyban is a komputerét bámuló férj és a kezében mindig valami mondanivalós című könyvet (Egy fagyos nő, A kívánatos nő stb.) tartó feleség hivatott megjeleníteni. A létező, a filmben meg is nevezett randioldalon való keresgélés pont olyan férfiakat dob ki, amilyenekre számítani lehet: a szerelmes maflától kezdve a sziporkázó nőcsábászon át a hallgatag díszhímig és a sötét tekintetű perverzig, és pontosan az történik ezeken az alkalmi hancúrozásokon, amit várunk (a perverznek szerencsére elmegy a kedve). Nagyobb baj, hogy a történetszövés iránya is előre látható, a nő öntudatra ébredésétől kezdve a kalandok ügyes szervezésén át férj és feleség (a partnerkereső applikációtól nem független) újbóli egymásra találásáig. Ez kérem a megoldás elhidegülés esetén – mondja fel a film a szponzorainak sorában fel nem tüntetett randioldal rémes filozófiáját.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.