Visszhang: lemez

Nemanja Radulović: Bee­thoven

Visszhang

A hegedűsök ügyeletes hipsztere úgy néz ki, mint egy jugó rocksztár, tetoválásai vannak, gyanús kirándulásai tévés tehetségkutatókba, de ahogy játszik, abban nincs hiba.

Ezen az albumon két jól ismert Beethoven-darab hallható, a Hegedűverseny és a kvázi hegedűversennyé alakított Kreutzer-szonáta (a zongora helyett vonós­zenekari kísérettel). Mindkettőt makkegészséges hangon, kicsattanó energiával hozza a szólista és az általa alapított szerb–francia szimfonikus együttes, a Double Sens. A Beethoven által gondosan feltüntetett metronómtempókat rigorózusan betartják, de nagyobb vehemenciával és dinamikai szélsőségekkel, éles ritmusokkal, fürge pizzicatókkal, olykor haydni értelemben napfényesen játszanak. Radulović önkényesen egyéni hegedülése mégis a zenét, nem pedig saját magát szolgálja, és időnként olyan természetességgel lendül túl a klasszikus hegedülés kimondatlan szabályain, hogy öröm hallgatni. S ha ez nem lenne elég, őt kell méltatnunk a Kreutzer-szonáta jól működő transzkripciójáért is, amely kiemeli a mű kontrasztjait és lendületét, nem mellesleg kelet-európaias ízeit is. (Pedig a zongora és a vonós hangszerek merőben eltérő viselkedésű hangszerek: az előbbinél a leütött hang egyre halkul, az utóbbinál a fokozás is lehetséges, talán ezért is kevés az olyan zongorára készült zenei anyag, ami vonószenekari átiratban is megállja a helyét.) Eddig nem igazán tartottam lényegesnek, de most már elhiszem, amit maga Beethoven írt a szonátáról, hogy „inkább concertante stílusban készült, csaknem mint egy versenymű”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.