Visszhang: lemez

Prince: Welcome 2 America

Visszhang

A legnagyobb posztumusz diszkográfiával valószínűleg Jimi Hendrix rendelkezik, de csak idő kérdése, hogy ez megváltozzon, ugyanis a 2016-ban elhunyt Prince örökösei egyre több cuccot szednek elő a páncélszekrényből.

Rá­adásul, amíg Hendrix mindössze pár évig zenélt, addig Prince 40 éven át rögzített felvételeket, és hagyott rengeteg mindent a legendás vaultban. A most kiadott Welcome 2 Americát 2010-ben rögzítették, keverést is kapott, de az androgün művész az utolsó pillanatban meggondolta magát, és lemez nélkül vágott neki a Welcome 2 elnevezésű turnénak, amely a Szigetet is érintette.

Az okokat csak találgatni lehet – Morris Hayes billentyűs szerint több, a lemezen szereplő zenész sem tudott volna részt venni a koncertkörúton, és Prince talán ezért tartotta vissza az anyagot. Shelby Johnson énekesnő szerint ez a lemez olyan, mint egy időkapszula, ráadásul számos dal még ma is aktuális társadalmi problémákat feszeget. A játékrész első harmadában lassú darabokat hallunk, amelyek között van gyengébb (a nyávogós Born 2 Die) és erősebb (a remek hangszerelésű 1000 Light Years from Here). Az addigi soulos, funkys hangzást egyre többször váltja fel a rock, például az album legnagyobb meglepetésében, a Stand Up and B Strongban, egy 2006-os Soul Asylum-szám feldolgozásában. Az emlékezetes pillanatok közé tartozik még a Hot Summer nyári vidámsága, a Same Page Different Book funk rockja és a One Day We Will All B Free B.B. King-es szólója. Jó kis lemez, annak idején is simán megjelenhetett volna, és kíváncsian várjuk, mi kerül elő legközelebb a Prince Vaultból.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk