Visszhang: dokumentumfilm

Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain

Visszhang

Anthony Bourdain séf, író és világutazó. Ez a látszólag magabiztos, de mély kétségekkel küzdő fickó hálás téma egy dokumentumfilmhez.

Morgan Neville dokumentálta már az amerikai kultúra megénekelt (Fred Rogers, a legendás gyerekműsor-vezető) és meg nem énekelt hőseinek életét (híres zenészek háttérénekesei), most pedig nagyon beleszerelmesedik újabb, kétségtelenül karizmatikus hősébe/antihősébe is.

Bourdain műsoraival és írásaival a jó ételek és izgalmas utazások tudatos élvezete mellett érvelt: nem elégedett meg azzal, hogy passzívan befogadja a kulináris és kulturális élményeket, mindennek a mélyére akart látni. Ugyanakkor meglehetősen kellemetlen ember is volt, egy függő, aki állandóan új impulzusokat keresett, s ezért nem­egyszer családját és barátait is hátrahagyta. Neville képes elegánsan és empátiával megragadni a Bourdainban rejlő ambivalenciát, ugyanakkor hoz néhány morálisan megkérdőjelezhető szerzői döntést.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ukrán menekültek Békés megyében: Már el tudjuk mondani magyarul

A Viharsarok közel 80 települése közül csaknem negyven városban és községben élnek ukránok. Többségében háborús menekültek, viszont a katonakorú férfiak teljesen hiányoznak. A Magyar Vöröskereszt térségi szervezete szerint 230-an élnek és dolgoznak Békésben, s már jó ideje a segélyszervezet székházában sajátítják el a magyar nyelvet.