Visszhang: könyv

Selma van de Perre: Nevem Selma

Visszhang

„Szokványos embe­rek voltunk, akik nem szokványos körülmények közé kerültek” – mondja a háború kitörésekor alig 17 éves író.

1942-től segítette a holland ellenállást Margareta van der Kuit (Marga) néven, futárkodott és iratokat hamisított. Lehet, hogy szokványos emberek voltak ők, de a bátor tetteik semmiképpen nem voltak azok. Az ellenállók megtanulnak bujkálni, meg azt is, hogy fogságba esve, amíg csak lehet, tilos elaludni, mert ki tudja, mit árulnak el álmukban. Tudnak együtt élni az örök félelemmel. És felismerik az összetartozás erejét. De aztán 1944-ben, mint annyi sorstársát, elárulják Selmát is, így előbb a holland gyűjtőlágerbe, majd Ravensbrückbe kerül.

A táborban is az segíti meg, ami addig: mindennek ellenében hisz a bajtársiasságban, a másik emberségében. Mindenhol talál barátokat, szövetségeseket. Életigenlése és bizodalma az emberi jóban kikezdhetetlen. Vallomását áthatja ez a tiszta erő: szembe mer nézni minden fájdalommal, de ennek ellenére ünnepli az életet. „A családom minden áldott nap jelen van a gondolataimban. (…) hetvenöt évvel később is csak ébren fekszem az ágyban, és azt mondogatom magamnak: Selma, aludj. Mindazt, ami történt, nem változtathatod meg azzal, hogy folyton visszagondolsz rá” – írja, e könyvvel állítva emléket meggyilkolt családtagjainak és barátainak. És megbocsát benne az árulónak is, mert úgy tudja, hogy a nem szokványos körülményekbe néha a legbátrabbak is beletörnek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.