Visszhang: könyv

Szecsődi Tamás Leó: Táguló világom

Visszhang

A könyv három nagy fejezete különböző stílusú és hangvételű meséken keresztül szeretné átölelni az életet.

Először a szűkebb környezetünkben előforduló kihívásokról, a családi és baráti kapcsolatokról olvashatunk (Én). Ezeket a társadalmi beilleszkedést tárgyaló (Én és a világ), végül pedig a hit (Én és a természetfeletti) alapkérdéseit feszegető történetek követik. A több mint negyven rövid elbeszélést tartalmazó kötet kifejezetten izgalmasan indul, de amikor a klasszikus népmesei elemek más kultúrák hagyományaival, például a görög mitológia elemeivel találkoznak, a látókör némileg beszűkül.

Ez leginkább a meséket követő, gyakran kifejezetten didaktikusra sikeredett kis összefoglalókban érhető tetten. A terv szerint a közös gondolkodást ösztönző koncepcióból ezáltal éppen a különböző megfejtések lehetősége vész el. Ráadásul e magyarázatok a legtöbb esetben hívő keresztényi szemszögből értelmezik a történeteket. Noha a konkrét bibliai párhuzamok általában csak lehetőségként merülnek fel, mégis ez a világmagyarázat dominál. A szerző arra sem hajlik, hogy a királyok és királyfiak középkori hierarchiáját női főszereplőkkel törje meg.

A legjobban sikerült szövegek a természeti jelenségekhez kapcsolódnak. Ilyen például a görcsösen teremni akaró fügefa vagy a mogyoróbokrot kisegítő diófa meséje. Sokat dobnak a köteten Gyetkó Krisztina ízléses, fejezetenként változó, tematikus színskálával operáló illusztrációi is. Jó érzés kézben tartani ezt a kétségtelenül szép válogatást, ám érdemes előre alaposan átlapozni, hogy kiderüljön, valóban olyan „iránytűvel” tájékozódik-e, amilyennel mi is szívesen útnak indítanánk a gyerme­künket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.