Visszhang: lemez

The Folk Implosion: Walk Thru Me

Visszhang

Lou Barlow a Dinosaur Jr. basszusgitárosaként kezdte a pályafutását a nyolcvanas években, de néhány lemez után kirúgták.

A zajos-dallamos gitárzenétől viszont nem távolodott el, és a kazettás házifelvételekkel induló Sebadoh-val saját jogán ismert dalszerző lett. Kacskaringós pályafutásának egyik izgalmas leágazása volt a John Davisszel alapított Folk Implosion, ez a ’93-as indu­lásakor nem sok vizet zavart, viszont a Kölykök című filmhez (1995) készült Natural One című daluk még az amerikai slágerlistán is nagyot ment. A Folk Implosionnek a 2000-es évek elején kurtán-furcsán egy Davis nélküli felállással lett vége, de ahogyan Barlow-nak sikerült a Dinosaur Jr.-os tár­sai­val elásni a csatabárdot, úgy most húsz év szünet után a Folk Implosion is új anyaggal tér vissza. És mintha mi se történt volna időközben: Barlow és Davis elektronikával és a pszichedelikus hangkollázsokkal kevert dalai alig változtak, az album hangzása pedig úgy tudja megidézni a ’90-es évekbeli anyagokat, hogy nem tűnik korszerűtlennek sem. Az egyetlen jelentősebb változás, hogy Davis időközben közel-keleti hangszerekkel kezdett el ismerkedni, és ezeket az új lemezen is előszeretettel használja, ami nagyon jól áll például a címadó számnak vagy a Fable and the Fact krautrockos textúrájának. Ha nem is minden dal telitalálat, a Folk Implosion világa kiállta az idők próbáját, és az új albumon akadnak olyan dalok (My Little Lamb, The Moonlit Kind), amelyek kérdés nélkül beilleszthetők a Barlow-életmű legjobbjai közé.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.