Visszhang: film

Tina

  • TPP
  • 2021.11.03 20:55

Visszhang

Ha valamely internetes keresőbe beírjuk a „Tina” szót, a program automatikusan azzal folytatja, hogy „Turner”.

Mintegy 85 millió találat mutat a könnyűzene történetének legsikeresebb énekesnőjére. Van-e hát még valami, amit nem mondtak el életéről újságcikkek, interjúk, könyvek, filmek? Nem igazán. Mégis indokolt egy – ezúttal mozgóképes – biográfia keretében végiggondolni nem csak az életút külső történéseit, de a rejtettebb belső folyamatokat, illetve az előadóművész dalainak és személyiségének hatását (akár jelentős társadalmi folyamatokra is: TT megszabadulása abuzív férjétől, s az átélt szenvedések nyilvános kimondása konkrét előképe a #metoo mozgalomnak). Rá lehet csodálkozni az ismerni vélt, ám az életút részleteinek kontextusában mélyebb értelmet nyerő dalokra, s azok személyes érintettséget sugárzó, szuggesztív előadásmódjára, az énekesnő archív felvételeken is átjövő, hihetetlen energiájára. A tényre, hogy válása és művészi értelemben is önálló útra lépése után akkor érte el átütő sikereit, amikor mások karrierje már leszálló ágba szokott kerülni. Egy 50 éves előadót neveznek a legszexibb énekesnőnek (joggal), akinek egyetlen (igaz, legnagyobb) koncertjén 180 ezer ember őrjöng? Tina Turner minden rekordot megdöntött, minden sikert learatott – a film azonban nem erről szól. Hanem alapvető emberi érzésekről, tapasztalatokról: szeretetvágyról és a sérelmeken, bántáson (belső munka, spirituális támpontok megtalálása és az átélt hatások művészetté transzponálása segítségével) felülemelkedő bölcs megbocsátásról.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Komáromi Zoltán: Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni

  • Bányai György
A DK egészségpolitikusa, gyakorló háziorvos szerint kormányváltás esetén a karanténszabályok szigorú betartásával, nagy számú teszteléssel és a harmadik, negyedik oltás beadásával jövő tavasszal megállítható lenne a járvány.