Visszhang: film

Űrkadét

  • SzSz
  • 2024. július 31.

Visszhang

A magyar diákok a folyamatosan rothadó oktatási rendszerben igyekeznek pluszpontokat gyűjteni és nyelvvizsgát szerezni.

Reménykednek abban, hogy a választott szakuk megéli a szeptembert, egyetemük pedig túléli az alapítványi bűvészkedést, s utána még elhelyezkedniük is sikerül. Addig az Egyesült Államokban elég egy inspiráló kifejezésekkel teli, csengő hanggal felolvasott jelentkezési levél – legalábbis a filmekben. Az ilyenek jelentik ugyanis a belépőt a legmenőbb egyetemek mellett a legmenőbb munkahelyekre is, most például a NASA-hoz, amely új jelölteket keres űrprogramjába. Hősünk, Rex eszes, de egyszerű floridai lány, aki anyja halála miatt az egyetemet is kihagyta, de nem felejtette el az álmát: eljutni az űrbe. Erre gondol, miközben egy tengerparti bárban kevergeti az italokat, és erre gondol akkor is, amikor levélben jelentkezik a NASA felhívására. Barátnője feltuningolja jelentkezését, tudományos végzettséget, pilótamúltat hazudva neki, Rexet pedig be is hívják a legjobbak közé.

Mindezt körülbelül annyira kell komolyan vennünk, mint ahogy hangzik. A gyerekcsatornák humora keveredik itt az Insta-filterekkel és a Canva-látványvilággal, miközben a jobb sorsa érdemes Emma Roberts (Eric Roberts lánya, Julia Roberts unokahúga) egyszerre próbálja hozni a suttyó floridai és a talpraesett szomszédlány sztereotípiát. Mire kiderül a turpisság, már rég bebizonyította rátermettségét, s amikor társai bajba kerülnek, hozzá fordulnak segítségért. Mindez nem kevésbé fantasztikus, mint az, hogy hamarosan mi is embereket küldünk az űrbe.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Kamala Harris minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.