Lemez

A Sunny Day In Glasgow: Sea When Absent

  • - minek -
  • 2014. augusztus 19.

Zene

Minden évben kihirdethetnék a virtuális versenyt a nyár legálomszerűbben felhőtlen hangulatú albuma címéért - és ebben az évben szinte biztosan a Philadelphiából induló (mára tagságát tekintve is teljesen nemzetközi) A Sunny Day In Glasgow nyerné, minimum fejhosszal.

Mindezt úgy, hogy a Sea When Absent, amely már a zenekar negyedik albuma, teljes mértékben a Kickstarteren öszszeszedett pénzből valósult meg.

Jeff Ziegler producer sokat tisztított most a hangzáson, de anélkül, hogy a zene egy cseppet is veszített volna a maga izgalmas sokszínűségéből. Ráadásul a dalszerzés terén is a kollektív munka érvényesült a zenekarvezető Ben Daniels egyeduralma helyett: a vastagon felkent hangképeken, a meanderező dallamstruktúrákon többször is áttör a sokkal hangsúlyosabbra kevert gitár, és mindezen uralkodik a két vokalista hölgy: Jen Goma és Annie Frederickson ennivalóan édes, a végén, a Golden Waves című számban szinte szégyentelenül r&b-zamatú szoprán énekhangja. És ha nem mondtuk volna: túlvilági, éteri harmóniákban dúskáló dalok sorát írták meg és játszották fel: bőkezűen adagolt zenei ötletekben, sokadszorra is üdítően ható, meglepő váltásokban gazdag szerzeményeket, amelyeknél a szöveg éppen annyira enigmatikus, mint a jeles dreampopelődöknél (leginkább a Cocteau Twinsnél). Az albumról nem hiányzik egy-két elegáns biccentés a shoegaze-ben gazdag késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek felé - de ez a teli szájjal küldött, minden újrahallgatás alkalmából mást adó mosolyzene leginkább mégis az örökké tartó nyárnak szól.

Lefse, 2014

Figyelmébe ajánljuk