TAVASZ - Rés a présen

"A zene mindig antirasszista volt"

Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány elnöke

  • rés a présen
  • 2014. április 20.

Zene

rés a présen: Mióta van antirasszista zenei fesztivál nálunk, és mi az eredete?

Lőrincz Marcell: Biztos voltak korábbi antiraszszista zenei események, én magunkról tudom, hogy 2000 óta szervezünk ilyen rendezvényeket, legalább egyet minden év március 21-e környékén. Annak idején egy nemzetközi szabadrádiós szervezet felhívására csatlakoztunk a dologhoz Pécsett, a szakmai programok mellett fontosnak tartottuk a kultúrát, így a zenét is. Ez a kombináció azóta is működik. Amikor a budapesti brit követség 2009-ben a Szigettel együtt bejelentette, hogy Zene a rasszizmus ellen (ZARE) címmel szerveznek koncertet a nulladik napra, tudtuk, hogy ez közel fog állni hozzánk.

rap: Mikortól és miért veszel részt benne?

LM: A szigetes koncert után hivatalosan is átvettük a kampányt, és azóta több saját eseményt szerveztünk a ZARE égisze alatt, de szívesen csatlakoztunk mások koncertjeihez, illetve legalább hirdetés szintjén támogattuk azokat, akik az üzenetünket felvállalták.

rap: Hogyan lehet ezt az egészet magyarítani?

LM: Bár ez egy brit kezdeményezés honosítása, az alapvető dolgok benne érvényesek bármely nemzetre vagy országra. Ráadásul onnantól kezdve, hogy magyar zenészek játszanak és énekelnek, nekem magyar máris az egész. Talán annyi a lényeges különbség, hogy míg a Rock Againt Racism vagy az LMHR egy-egy brit politikai pártot támad a rasszizmusuk miatt, mi itthon az amúgy is agyonpolitizált közegben ezt nem követtük. Pártoktól függetlenül szeretnénk a rasszizmust száműzni a közéletből, és nagy tévedés lenne ezt csupán egyetlen pártra terhelni.

rap: Mikor lesz az esemény, és mik belőle a kiemelt programok, illetve a személyes kedvenceid?

LM: Március 21-én, az antirasszista világnapon várunk mindenkit több helyszínen (Gödör klub, 400, Spinoza, Roham, Central Passage). Kiemelt programunk lesz az A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I. fellépése, de várom nagyon az Oláh Krisztián Trio & Colour Art Ensemble Harmonies against racism műsorát is. A zenei programok mellett összművészeti program, kiállítás, filmvetítés, divatbemutató is lesz. Személy szerint a Romok című monodrámára is nagyon kíváncsi leszek, a színház mindig lenyűgözött, és ez az előadás pedig nagyon erősnek ígérkezik.

rap: Vannak itthon ennek a műfajnak hagyományai?

LM: A zene mindig antirasszista volt. A zenében, akárcsak a sportban, nem értelmezhető a származási alapon való kirekesztés, a tehetség számít és a teljesítmény. Tulajdonképpen bármely zenei műfaj képviselheti ezt a hagyományt, de persze azok, amelyek proaktívan állnak a társadalmi témák feldolgozásához (ska, hip-hop, reggae stb.), könnyebben kerülnek képbe.

Figyelmébe ajánljuk