Lemez

Baráti Kristóf: Mozart

  • - csk -
  • 2016. szeptember 11.

Zene

Baráti Kristóf hosszú ideje példás tudatossággal építi hanglemezéletművét, a hegedűrepertoár alapműveire koncentrálva. Bach összes szólóhegedűműve, Paganini-hegedűversenyek, Beethoven és Brahms összes hegedű-zongora szonátája, Eugène Ysaÿe szólószonátái a teljesség igénye nélkül néhány szerző és cím felvételei közül, melyeknek túlnyomó többségét a holland Brilliant Classics adta ki. Bölcs döntés volt a lemezkiadó részéről, hogy fölvállalta Baráti művészetének propagálását, tegyük hozzá: olyankor, amikor (néhány évvel ezelőtt) Baráti már a mostanihoz hasonló nemzetközi klasszis volt, de még nem tekintették világszerte a földkerekség egyik legjobbjának. Megjósolható: a Brilliant Classics Baráti-felvételei iránt, amíg létezik komolyzenei lemezpiac, mindig lesz érdeklődés.

Most Mozart összes hegedűversenye és három zenekari kíséretes szólóműve (B-dúr rondó, K. 269/
261a; C-dúr rondó, K. 373; E-dúr Adagio, K. 261) került sorra Baráti életre szóló hangfelvételi tervében. Hogy a harminchét esztendős művész jelenleg milyen párját ritkító biztonsággal hegedül, mutatja, hogy merte a 125 percnyi zenét élő hangversenyen rögzíteni. Olykor egy-egy mű után felharsan a taps, ebből és csak ebből vesszük észre, hogy a felvételek koncertteremben, közönség előtt készültek. Sehol semmi hangszeres gyarlóság, esetlegesség, sehol egy hamis vagy salakos hang. A tónus dús, gazdag és engedelmesen változékony, a ritmus feszes, mégis rugalmas. A gyors tételek tempója energikus és sodró, a lassúké a vallomásos hangvételhez illőn békés és lélegző. A műértelmezések végsőkig letisztultak, nincs felesleg, az előadó mélyen meghajol az alkotó előtt. Ez a kongeniális interpretáció titka: meg­értés és szolgálat. A Magyar Kamarazenekar, melyet a felvételeken Baráti maga vezényel, eszményi partner.

Mozart: Complete Violin Concertos. Brilliant Classics, 2016

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.