Lemez

Bele a közepébe

The Killers: Battle Born

  • Nagy István
  • 2012. október 5.

Zene

A legendás budapesti Queen-koncertről készült film újbóli premierjén nyugtáztam, hogy igazából semmi bajom a stadionrockkal, ha jól művelik, márpedig a Queen jól művelte, sőt igencsak magasra emelte a lécet. A Killersnek is hasonló ambíciói voltak, és nagyjából el is jutottak ebbe a ligába, be a nagyméretű arénákba, de úgy, hogy sem előadói (lásd a múlt havi szigetes koncertet), sem dalszerzői szempontból nem sikerül izgalmasat produkálniuk - legalábbis már jó ideje.


Pedig a Hot Fuss remek felütés volt 2004-ben, azóta viszont folyamatosan gyengül a színvonal. Ha a debüt volt a new wave-lemez, akkor a két évvel későbbi Sam's Town az americana-, a 2008-as Day & Age pedig némi túlzással a szintipopalbum. Aztán jött egy jó nagy pihenő, a tagok szólóprojektekbe kezdtek, de persze ismét egymásra találtak, bár az elején az ő szavaikkal élve egy hétig csak egymást bámulták a stúdióban. A végeredményben, a Battle Bornban benne van egy kicsit mindegyik eddigi album, és persze az a törekvés, hogy ők legyenek az új U2 - a baj csak az, hogy Brandon Flowersék a U2 legunalmasabb, 2000-es évekbeli hangulatát próbálják meg visszaadni. Néhány számcímet és verssort szinte egyenesen tőlük emeltek át, és ennek a lemeznek az öt producere közül Daniel Lanois és Steve Lillywhite is szinte állandó U2-közreműködőnek számít (a másik három sem kis név, de Brendan O'Brien, Stuart Price és Damian Taylor sem nagyon tudja menteni a menthetőt).

A gyakran az AOR territóriumára is áttévedő Battle Born dalairól nehéz bármit mondani, annyira nem hagynak nyomot az emberben. De ha kell, hát leírható, hogy az újromantikus Flesh And Bone sorai megidézik a Prometheus filmet, a Runaways bombasztikusan próbál barátkozni a középhullámú rádióadókkal, a Here With Me-n a travises Fran Healy sem tud segíteni, a Rising Tide-ba hatásügyileg visszatér a Sam's Townon komoly nyomot hagyó Bruce Springsteen, a szokás szerint a sivatagra meg Las Vegasra reflektáló Heart Of A Girlt akár a U2 is játszhatná, a From Here On Outban pedig a George Harrison-os gitár mellé ELO-vokálokat és Tom Petty-alapokat kapunk (és így már majdnem meg is van a Traveling Wilburys!). A Killers kicsit olyan, mint az a csaj, akivel az elején tök jó volt, de aztán egyre unalmasabb lett vele az együttlét. A Battle Born dalai rémesen semmitmondóak, de úgy, hogy amúgy egyáltalán nem rosszak: valami ilyesmi lehet a középszerűség definíciója.

Island/Universal, 2012


Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.