Hangadó – klasszikus zenei melléklet

Csak ami igaz

Kilépés a fénybe – Koncert Tallér Zsófia zeneszerző emlékére

  • Fekete Gyula
  • 2021.10.13 21:00

Zene

A hosszú betegség után idén tavasszal tragikusan és váratlanul elhunyt Tallér Zsófia zeneszerző műveiből adtak hangversenyt a művész pályatársai, emléket állítván a nagy hatású zeneszerzőnek és derékba tört életművének.

A késő 20. század zeneszerző generációjának gyermekei voltunk Zsófival, együtt hallgattuk közös mestereink, Bozay Attila és Petrovics Emil küzdelmeit a kor meghatározó divatos izmusaival. A zeneszerzés szakmát jól tanították, átadták azt az örökséget, amit Liszt Ferenctől, Erkel Ferenctől Koessler Jánoson, Siklós Alberten vagy Farkas Ferencen át ők is megtanultak. A szigorú szakmai oktatás mellett sok szó esett emberségről, tisztességről, a legkülönbözőbb zenei irányzatok értékeléséről, elfogadásáról vagy elutasításáról. Mi, növendékek, adottságaink és vérmérsékletünk szerint fogadtuk tanáraink szavait. A Zeneakadémia elvégzése után Zsófit Petrovics Emil vette maga mellé tanársegédnek, és a színművészeti főiskolán is neki adta át a tanári katedráját. Petrovics tanítása, személyisége sokunkra nagy hatással volt, Zsófi drámai alkata rezonált Petrovics szangvinizmusára. Alkotói munkássága mellett egész életében annak a szakmai tudásnak az átadása is fontos volt számára, amelyet mestereinktől kaptunk útravalóul.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az EU egyik lába a féken, a másik a gázon

  • Bernard Guetta

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson az a lengyel alkotmánybírósági döntés is szóba kerül, mely szerint a nemzeti jog elsőbséget élvez az uniós joggal szemben. Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő ennek kapcsán írt publicisztikája arra fókuszál, hogy a jól ismert nemzetállami Európa vs. szövetségi Európa vita éled itt újjá.