Csillagok között

  • 1997. december 18.

Zene

Karácsonyi papás-mamás

Februárban megszületik Michael Jackson és Debbie Rowe második gyermeke: a boldog mama elmondása szerint a Paris Michael Katherine Jackson névre hallgat majd a tavaly februárban született kis Prince húga - Paris, mert a francia fővárosban fogant, Michael, hogy az ő neve is benne legyen, és Katherine, hogy a nagymamáé is.

Egészséges fiúgyermeknek adott életet Dolores O´Riordan, a Cranberries énekesnője: Taylor Baxter Burton a neve. Cyndi Lauper is megszülte első kisbabáját, s a hírek kiemelik, 44 éves kora dacára a lehető legtermészetesebb úton. Anya lett Erykah Badu is, akinek Live című albuma nagyon előkelő helyen áll az R&B-lemezek listáján. A kisfiú bűvös neve: Seven (Hét).

A cenzúrázott Sir

A Paul McCartney új klipjét rendező Julien Temple saját kezűleg kivágta azokat a kockákat, melyeken Emma Moore színésznő levetkezik, és meztelenül úszni kezd a dal végén, mert a brit tévétársaságok már előre jelezték, ha nem vág, ők veszik kezelésbe a karácsonyi premierre szánt Beautiful Nightot.

*

1 színpadon 2 Dylan

De nem egyszerre: a világtörténelem során először esett meg, hogy egymás után lépett fel Jakob Dylan és zenekara, a Wallflowers, és a papa, Bob Dylan. Az Applied Materials nevű félvezetőgyártó alapításának tizenharmadik évfordulóját ünneplő esten azonban, San Joséban, nem kötötte le a koncert a cég alkalmazottait, amint megkapták a jutalmakat, mentek a büfébe és haza.

*

Fall-eset

Rövid időre feloszlatta zenekarát Mark E. Smith: egy novemberi belfasti koncert előtti piás hangulatában kirúgta a Fall összes tagját, el is maradt a buli. A délután eseményeihez tartozik még egy üveg ketchup, amit a Fall-főnök egy irodaajtóhoz vágott az Empire Színházban. Aztán kijózanodott, mindenkit visszavett, és folytatták a turnét.

*

Michael Stipe: fotó és haiku

Az R.E.M. énekese és öt barátja még 1995 novemberében elhatározta, egy éven át mindegyikük mindennap ír egy haikut, és ezeket havonta elküldik egymásnak. A termésből aztán 365 darabot összegyűjtöttek, hogy 1998 áprilisában, Haiku Year címen meg is jelenjék könyv formában, a Soft Skull Press kiadásában. Michael Stipe mellett Grant Lee Phillips, a Grant Lee Buffalo névadója, Douglas Martin performance-művész, költő, Tom Gilroy színész, rendező és Rick Roth, az Amnesty International egyik vezető aktivistája írt naponta három sorban tizenhét szótagot.

*

Szabad az XTC

Öt év szünet után, május körül várható az XTC új albuma. Andy Partridge, Colin Moulding és Dave Gregory tizennyolc évet húzott le a Virgin Records igájában, nagyon elegük lett, keveset kerestek, nem kaptak elég reklámot, ezért az 1992-es lemez (Nonsuch) után sztrájkba kezdtek. Olyan kreatívfélébe, mert írtak közben egy csomó számot. Ezeket viszont már a Cooking Vinyl adja ki a zenekar számára sokkal kedvezőbb feltételekkel.

*

Betegség, bú

62 éves korában elhunyt Fenton Robinson bluesgitáros, énekes. A Mississippi vidékén született, tizenévesen kezdett zenélni Memphisben, majd Chicagóba költözött, ahol Junior Wells, Otis Rush és mások társaságában játszott.

Detroit közelében, a Pontiac Silverdome-ban tartott Rolling Stones-koncerten életét vesztette egy harmincegy éves férfi: Eric Zylema részegen táncolt a stadion második emeleti korlátján, s amikor egy pillanatra sötét lett, egyensúlyát vesztvén lezuhant. A szeptember 23-án indult Bridges To Babylon turnét eddig másfél millióan látták Amerikában. Folytatás a karácsonyi szünet után, európai start Berlinben május 22-én. Magyarországi fellépésnek nincs jele pillanatnyilag.

Egyes jelentések szerint nagyon rossz állapotban van Frank Sinatra, állítólag az utolsó kenetet is feladták volna a nyolcvanegy éves énekesnek, hivatalos források viszont cáfolják ezt, mondván, a körülményekhez képest jól van.

Elhagyhatta a kórházat Johnny Cash: a hatvanöt éves countryénekes felépült a tüdőgyulladásból, a Parkinson-kórhoz hasonló betegségét otthon kezelik tovább.

Patti kontra Bono

Miközben elkészült a U2 szeptemberi szarajevói koncertjének mérlege - mind-össze 8400 fontot hozott a boszniai gyerekek megsegítésére -, Patti Smith nagyon berágott Bonóra. Kikérte magának, hogy a U2 énekese nővérének, szerelmesének és anyjának nevezte őt a nyilvánosság előtt, pedig Bono biztos merő szeretetből tette ezt. "Nem vagyok a szeretőd, Bono, folytasd csak a piszkos dolgaidat. Baszd meg!" - így Patti.

*

Zorn és Gainsbourg

Great Jewish Music - ezzel a címmel fut egy sorozat John Zorn Tzadik nevezetű cégének kiadásában: csupa főhajtás-lemez zsidó származású muzsikusok előtt. Megvolt már Burt Bacharach, most éppen Serge Gainsbourg van soron. A francia sanzon néhai fenegyerekének számait olyan zenészek vették kezelésbe, mint Mike Patton, Shelley Hirsch és Franz Treichler (Young Gods).

*

B. B. King a pápa előtt

Láthatóan élvezte Bob Dylan szeptemberi bolognai koncertjét II. János Pál pápa, jöhet a folytatás: a Vatikán szokásos karácsonyi koncertjére B. B. Kinget hívták meg: a december 19-i est bevételét egy új templom építésére fordítják majd.

*

Suge Knight marad

Mármint börtönben. További hónapokat raktak az egyébként is börtönben ülő Marion "Suge" Knight vállaira: a 2Pac Shakur lemezeit - köztük a nemrég megjelent posztumusz dupla R U Still Down (Remember Me)-t kiadó Death Row Records főnökét azért ítélték kilenc évre, mert megszegte a próbaidős szabadláb feltételeit: tiltott lőfegyver. Próbaidőre egyébként azért bocsátották, mert jól viselte magát a rács mögött, ahová egy 1992-es garázda ügy miatt került.

*

B.I.G.: Nr 1

Notorious B.I.G.-t tette meg az 1997-es esztendő művészének a Spin magazin. A március 9-én agyonlőtt rapper (sz. Christopher Wallace) posztumuszként megjelent albuma, a Life After Death is Nr 1 volt idén, akárcsak Puff Daddy és Faith Evans hozzá intézett kislemeze, az I´ll Be Missing You.

*

Interaktív Depeche

Home/Useless címmel nyolcszámos maxi-kislemezt jelentetett meg a Depeche Mode: sima CD-játszón csak hallható, Mac- vagy Windows-alapú számítógépen látható is a címbéli két szám, valamint két másik (Barrel Of A Gun, It´s No Good) klipje. A klipeket kivételesen nem Anton Corbijn rendezte, a lemez borítóján viszont a fotós/rendező ötéves kislányának festménye látható.

*

Bow Wow Wow-repríz

Újra összeállt Annabella Lwin (ének) és Leigh Gorman (basszus), hogy egy decembertől márciusig tartó amerikai turné erejéig fölélesszék a 80-as évek elején nagyon menő Bow Wow Wowt. Gitáron Dave Calhoun, dobon Eshan Khadaroo száll be m. v.

Marylin Manson és Shakespeare

"Akibe csak egy csöpp értelem is szorult, tudja, hogy a probléma mindig mélyebben keresendő, mint egy album vagy egy könyv - nyilatkozta Marilyn Manson annak kapcsán, hogy egy tavaly öngyilkosságot elkövetett 15 éves amerikai rajongójának az apja egy kongresszusi meghallgatáson felelősnek nevezte a fiú haláláért. - Ha így akarjuk nézni, Shakespeare-t is ki kéne tiltani az iskolákból, nehogy a gyerekek Romeóról és Júliáról olvassanak, akik megölik magukat, mert a szüleik nem értik meg egymást. A szülőknek intelligensebben kéne nevelniük a gyerekeiket. És amikor a srácok kárt tesznek magukban, azt kéne megkérdezniük önmaguktól, honnan szedték a fegyvert."

Figyelmébe ajánljuk