dvd - AT THE GATES: THE FLAMES OF THE END

  • - vincze -
  • 2010. április 29.

Zene

Az At The Gates a kilencvenes évek legnagyobb death metal bandája volt - gyakorlatilag ők találták ki a Göteborgról elnevezett dallamosabb, fogyasztóbarátabb változatát a műfajnak. Ez a háromlemezes DVD pedig a méltatlanul korán feloszlott zenekar két évvel ezelőtti, pár koncertre szóló újjáalakulását hivatott megörökíteni, és egyúttal elmesélni a zenekar történetét egyfajta búcsúajándékképpen, hiszen, ahogy a tagok is leszögezik a film végén, ez a 2008-as turné volt az ő igazi búcsújuk, és soha nem lesz többé At The Gates. A DVD-csomag a zenekar munkásságához illően hibátlan.
Az At The Gates a kilencvenes évek legnagyobb death metal bandája volt - gyakorlatilag õk találták ki a Göteborgról elnevezett dallamosabb, fogyasztóbarátabb változatát a mûfajnak. Ez a háromlemezes DVD pedig a méltatlanul korán feloszlott zenekar két évvel ezelõtti, pár koncertre szóló újjáalakulását hivatott megörökíteni, és egyúttal elmesélni a zenekar történetét egyfajta búcsúajándékképpen, hiszen, ahogy a tagok is leszögezik a film végén, ez a 2008-as turné volt az õ igazi búcsújuk, és soha nem lesz többé At The Gates.

A DVD-csomag a zenekar munkásságához illõen hibátlan. Szerencséjük van, hiszen ha a hobbiból filmrendezõsködõ gitáros, Anders Björler nem öl bele ennyi energiát a munkálatokba, a kultusza ellenére is underground státuszban lévõ zenekar nehezen tudta volna megfizetni ezt a minõséget. Így viszont megkapjuk a tökéletes ATG-dokumentációt. Elsõ körben a teljes Wacken-fesztiválos fellépést, hogy tudjuk, mirõl maradtunk le két éve - nagy kár, hogy ez a turné nem jutott el Magyarországra, hiszen a koncert tökéletes, és a minden utómunkát nélkülözõ felvételen úgy játszanak a zenészek, hogy az önmagában szívszorító élmény. Aztán egy diszket tele a sufniból, íróasztalfiókokból és porlepte kartondobozokból elõásott archív koncertfelvételekkel az ennek megfelelõ minõségben - a hangyafocis VHS-kazettákról bedigitalizált videókról azért kiderül, hogy Tomas Lindberg énekes már 1991 környékén is tökéletes frontember volt -, harmadsorban pedig a legkomolyabb munkát, egy több mint kétórás interjúfilmet. Ez utóbbi 2008 márciusától indul, és az összes régi tagot - többek közt a kettes lemez után kiszálló, késõbb grafikussá és tetoválómûvésszé avanzsált Alf Svensson gitárost - megszólaltatva, hihetetlen történetekkel tarkítva idézi fel az At The Gates éveit, és mutatja be, hogy tudta pár húszéves svéd kölyök fenekestül felforgatni a rockvilágot.

Earache, 2010

*****

Figyelmébe ajánljuk