dvd - ÕRÜLT SZÍV

  • - köves -
  • 2010. augusztus 12.

Zene

Amit a későbbiekben nem kis színészi befektetés árán mind férfibúban, mind májműködésileg kifejezésre juttatna a produkció, az ott van már mindenestül, mint egy Oscar-díjat érő betegfelvételi lap a nyitó jelenetben. Jeff Bridgesből még a gitárja sem, csak a lepusztult furgonja látszik, countrymuzsikára (ének: J.
Amit a késõbbiekben nem kis színészi befektetés árán mind férfibúban, mind májmûködésileg kifejezésre juttatna a produkció, az ott van már mindenestül, mint egy Oscar-díjat érõ betegfelvételi lap a nyitó jelenetben. Jeff Bridgesbõl még a gitárja sem, csak a lepusztult furgonja látszik, countrymuzsikára (ének: J. Bridges) szeli a megélhetési haknimuzsikusok és a kamionos értelmiség hátsó-amerikai útjait, célja pedig nem a Hall of Fame, hanem egy út menti bowlingcsarnok, melynek kapujában egy foghíjas égõsorral keretezett, viharvert billboard hirdeti Bill Blake esti fellépését. Jeff Bridges ezért a hirdetõtábláért kapta meg az Oscar-díjat; eljátssza, milyen egy ilyen leselejtezett tereptárgynak lenni, és énekel-penget is hozzá, azaz kaszkadõr nélkül alakítja a dalos lelkû lecsúszottságot. Kis feszültség az egyébként kiszámítható ügymenetben, hogy beteljesül-e a mosónõk átka, és a countryzenészek is korán halnak, vagy éppenséggel megjavulnak, és a saját hányadékukban fetrengés helyett az újbóli dalszerzést és az elvonót választják. Javul, nem javul - végsõ soron mindegy, mert onnantól, hogy Bridges legelõször lekászálódik a kocsijából, s mint akinek az élete függ tõle, célba veszi a legközelebbi bárpultot, egyetlen dolog számít, és ennek semmi köze a szerel-mi esélyekhez (M. Gyllenhaal), a mentor-tanítvány (C. Farrell) viszonyhoz vagy a countrykontinuitást képviselõ Robert Duvall (Tender Mercies - 1983) bölcsességeihez. Egyvalami számít: milyen Bridges részegen, pengetve? Milyen lenne: pazar. Egy továbbgondolt Baker fiú.

Forgalmazza az InterCom

*** + fél

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.