Elhunyt Shane MacGowan

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 30.

Zene

Az énekes-dalszerző, a Pogues frontembere 65 éves volt. Egy éve kórházban kezelték agyvelőgyulladással.

A punk és az ír-skót folkzene párosítását mesteri módon megteremtő Shane MacGowan nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint az 1987-ben kiadott Fairytale of New York és az A Pair of Brown Eyes. A zenész évtizedeken át harcolt a kábítószer- és az alkoholfüggőséggel.

Az énekes szóvivőjének közleménye szerint MacGowan csütörtökre virradóra, békésen hunyt el, mellette volt felesége, Victoria Mary Clarke és nővére is. Nyolc nappal korábban Clarke még azt közölte, hogy férje elhagyta a kórházat, néhány nappal később pedig házassági évfordulójukat is megünnepelték.

Shane MacGowan Kentben született egy ír bevándorló fiaként, és több mint harminc éven át, 1982-től 2014-ig, a csapat feloszlásáig volt a legendás Pogues együttes frontembere. Korábban ő alapította a Pogue Mahone nevű ír punkzenekart, amelyből később a Pogues lett, amely hét sikeres stúdiólemezt jelentetett meg.

1988-ban a Pogues Kirsty MacColl-lal közösen adta elő a Fairytale of New York című karácsonyi dalt, MacGowan szerzeményét, amely a brit lista második helyéig kúszott, és a mai napig az egyik legkedveltebb karácsonyi dal az Egyesült Királyságban.

Tavaly újév napján egy videóban hozta nyilvánosságra, hogy agyvelőgyulladással diagnosztizálták. Már előtte is kerekesszék segítségével közlekedett, miután 2015-ben elesett és megütötte magát. 2018-ban a dublini Nemzeti Koncertteremben ünnepelték 60. születésnapját, és ebből az alkalomból életműdíjat vehetett át. Az életéről készült dokumentumfilmet 2020-ban mutatták be. Közeli barátja volt Sinéad O'Connor ír énekesnő, aki idén júliusban hunyt el.

Michael D. Higgins ír elnök Shane MacGowant a legnagyobb zenei szövegírók egyikének nevezte. „Szavai a világ minden táján kapcsolódási pontot jelentettek az ír nép kultúrájával és történelmével, tele a legköltőibb módon megfogalmazott emberi érzésekkel.”

 
Shane MacGowan 2008-ban
Fotó: Wikimedia
 

 

Tony Parsons brit újságíró a közösségi médiában felidézte, hogy amikor először találkoztak, MacGowan még tinédzser volt és a Roxy klubban dobolt egy brit zászlós dzsekiben. „Egy álmodozó, őrült srác volt, akiből az egyik legnagyobb tehetség lett, akit a szigetek valaha ismertek. Kreatív óriás volt.”

Zenészkollégája, Nick Cave igazi barátnak és generációja legnagyobb dalszerzőjének nevezte. Tim Burgess, a Charlatans frontembere szerint MacGowan teljes életet élt.

„Szövegíró zseni volt, aki nagyon sokakat inspirált közülünk, aki egy bandában akart játszani. Messzi helyekre is követtem a Pogues-ot, sokszor találkoztam Shane-nel, és bámultam üdítően fantasztikus show-ikat.”

Siobhan McSweeney színész úgy fogalmazott, hogy Shane MacGowan London hangja volt az írek számára. Hozzátette: amikor félt attól, hogy Londonba költözzön, azok a dalai segítettek ezen átlendülni, amelyek kalandorokról, piásokról, szeretőkről, költőkről és csirkefogókról szólnak. A Fairytale of New York című dal producere, Steve Lillywhite azt mondta a BBC Radio 5-nek, hogy MacGowan „igazi költő” volt, aki feltalált egy új zenei stílust, amely a punk attitűdöt vegyítette hagyományos ír ritmusokkal.

A magyar közönség 2012-ben a Sziget fesztiválon láthatta Shane MacGowant és a Pogues-ot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk