Érdek nélkül - Miss Classic Hungary

Zene

A szépségversenyzés oly igen megtépázott ontológiai státusát megannyi újítással próbálták már helyreállítani. Intellektuális erőpróbával párosították e korábban szigorúan egytényezős nyálcsorgatást, elit modellválogatássá vagy éppen világjobbító misszióvá fazonírozták át, s létrejött a tematikus szépségverseny műfaja is.
A szépségversenyzés oly igen megtépázott ontológiai státusát megannyi újítással próbálták már helyreállítani. Intellektuális erőpróbával párosították e korábban szigorúan egytényezős nyálcsorgatást, elit modellválogatássá vagy éppen világjobbító misszióvá fazonírozták át, s létrejött a tematikus szépségverseny műfaja is.

Előzetesen ez utóbbi zsánerhez soroltuk a hagyományteremtő célzattal életre hívott Miss Classic Hungary 2006 elnevezésű viadalt, melyet a ráckevei Savoyai-kastély ódon falai között rendeztek az elmúlt hét végén.

A nagyralátó kezdeményezés az idén évfordulós Mozartot és korának rokokó módiját ígérte a középpontba állítani, s ez elég is volt ahhoz, hogy képzelmünk bűvös látományiban föltűnjön emez éra szebb keblű közönsége. Estelente mutatós lengyelkét viselnek, a spinéthez ülnek, hogy kecses ujjaikat valamely Bécsben divatos melódiához idomítsák, vagy az érzeménydús Kartigámot olvassák, s a tölcséres ruhaujjakból koronként előkerül egy-egy keszkenő, fölitatandó (a szentimentális korszellem jegyében) alágördülő könnycseppeket. Aztán meg temperamentumos itáliai primadonnát láttunk, aki miután cserfesen kikövetelt még egy kétrészes kavatínát a malackodó maestrótól, odaadta magát a vérmes librettistának. A potrohos kujon abbéruhát visel ugyan, de a gombok és kapcsok titkos tudományának valóságos illuminátusa, s azon sem ütődik meg különösebben az elnehezült szeladon, ha a tüzes vérű cantatrice harangszót hallva azon pőrén kiugrik az ágyból, hogy áhítattal elrebegjen egy Ave Mariát.

Ily túlhevült szenvedelmek közepette zötykölődtünk a ráckevei HÉV-en, hogy a nagy Hildebrandt által épített kastélyban végre fölleljük - csokonaisan tódítva - az élet édesét lehelő leányokat. Elrugaszkodott, mondhatni föllegjáró elvárásainkban azonban csalatkoznunk kellett, hiszen a helyszínen hamarost kiviláglott, hogy élveteg időutazásunk legfeljebb a korai kilencvenes évekig röpített vissza bennünket. A létszámát tekintve akár statisztikai mintavételnek is beillő zsűri élén a valaha szebb napokat látott Palotás Jánost találtuk, aki egynehány elaggott rockzenésztől, élstylisttól és Madarász Iván zeneakadémiai professzortól, valamint eme földrajzi kistérség eminens vállalkozóitól környezve vette érett megfontolás tárgyává az előlibbenő tizenhárom leányasszonyok esztétikai minéműségét. Cythere lélektelenül kommandírozott papnéi névtelenül, csak számmal megjelölve sorjáztak elibénk, hogy a vacsoraasztalok mellől egy-egy meghitt hozzátartozótól megtapsoltassanak. A kifundált koreográfia szerint elébb "Mozart-kori" szolgálólányként (mint megannyi Despina és Susanna) léptek elő, majd a második kör során - ah, mily divattörténeti skandalum! - míderben és francia bugyiban. Ez alkalommal, némileg persze borzongva az anakronizmustól, mindahányan megcsudálhattuk "a leányi nemnek hatalmas ékességeit", ám erről ildomtalanság lenne hosszasabban szólanunk. Utoljára pedig parókásan, francia rokokó estélyiben vonultak fel a nagy sokára mégiscsak nevesített, de azért mindvégig némajátékra késztetett hölgyek.

A szépségverseny eredendő stílustalanságát a vigasztalan kultúrprogram fokozta egészen a szélső paroxizmusig. A neves fővárosi művészek kitettek magukért: Mága Zoltán és a Princess vonóshármas elsőnek a nagy g-moll szimfónia ismert kezdőtételét degradálta, hogy utóbb Lloyd-Webber-, Sting- és Lionel Ritchie-számokkal rombolják le a jó ízlésbe meg a tiszta hegedűhangzásba vetett hitünket, a Mini és Maxi artistapáros pohos tréfákkal kísérletezett, s ráadásképp volt egy tenorista is. Vadász Zsolt személyében úgynevezett kulturált operaénekes lépett a példásan illemtudó közönség elé, hogy előadjon egy-egy népszerű áriát a Cos“ból, illetve a Varázsfuvolából. Fájdalom, nálunk kulturált tenoréneklés alatt szinte mindig a felette csekély terjedelmű hangot kulisszahasogató manírokkal ellensúlyozó előadásmódot szokás érteni, s Vadász produkciója sem jelentett kivételt e dőre balszokás alól.

A kalóriadús vacsoraszünetet kihasználva a zsűri szerét ejtette a döntéshozatalnak, s az eredmények ünnepélyes kihirdetésével közmegelégedésre berekesztetett ez a fokozottan helyi érdekű szépségmustra. A vitathatatlanul kellemdús hölgyek (nekik igazán nincs miért röstellkedniük!) legalább egyszer mindannyian felölthettek néhány (valamilyen) korabeli ruhadarabot, s lefotóztathatták magukat a leendő unokák megjósolható örömére. Mozartnak - ez most nem valami vad feltételezés - vélhetőleg tetszenének ezek a lányok, ám hogy az egész estét miként aposztrofálná, józan fővel aligha kikövetkeztethető. De nagy francia kortársa, a polihisztor Buffon egyszer mintha mondott volna valamit a stílusról meg az emberről, mely aforizmája kisebb módosításokkal talántán erre a faramuci estére is ráillenék.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.