film - Jumurta

  • - ts -
  • 2009. július 2.

Zene

A szolgálatmegtagadásért kényszernyugdíjazott cinikus zsaru, amikor viszi vissza elvált feleségéhez a hét végi láthatásról két kamasz fiát, emberrablással dúsított bankrablás áldozata lesz, egy véletlen autóbaleset tragikus következményeként. A bankrablók a többi tússzal együtt elragadják kisebbik fiát, Jerryt is.
A szolgálatmegtagadásért kényszernyugdíjazott cinikus zsaru, amikor viszi vissza elvált feleségéhez a hét végi láthatásról két kamasz fiát, emberrablással dúsított bankrablás áldozata lesz, egy véletlen autóbaleset tragikus következményeként. A bankrablók a többi tússzal együtt elragadják kisebbik fiát, Jerryt is. De Tom a nyomukba ered... - természetesen nem a Jumurta címû török-görög filmet meséltük el, az most jön. A fõvárosban szolid mûintézetet (áh, könyvesboltot) terelgetõ negyvenes, halk szavú költõ, édesanyja halálhírét véve Anatóliába utazik, hogy teljesítse az elhalt utolsó kívánságát, s rendbe tegye a hátramaradott dolgokat... Az ügymenet közben - szép leányrokonnal - belsõ utakat járunk be (szép lassan, szép halkan). Felszakad néhány seb, s arra is megesküdnék, hogy elpattan néhány húr (többségük a távolban).

Ugye már tiszta, miért meséltük el az elején Bruce Willis bármelyik filmjének a tartalmát? Mint két tojás... Nos, leginkább azért, hogy belássuk, senkinek se könnyû; napjaink filmkészítése egyik szakágban sem képes túljutni a körkörösen ismételt kötelezõ gyakorlatokon. S ez akkor is elkeserítõ, ha Semih Kaplanoglu "hazájában jelentõs sikert arató", csendes, szépen fotografált, kellõen tétova filmje a maga módján tartalmas idõtöltés, fogyasztható látnivaló. Másfelõl maga a jó hír, hogy a film a megközelítési szándékokra tekintet nélkül szó szerint egy helyben topog, s legfõbb ideje, hogy elsöpörje valami technikai alapú, mélyen plebejus förgeteg, hisz' itt már csak akkor várható valami új, ha mindenki csinálhat filmet.

Az meg már nincs is olyan meszsze.

Forgalmazza a Mozinet

*** és fél

Figyelmébe ajánljuk