Gép + Narancs: A háló éve

  • - bodoky -
  • 1996. december 19.

Zene

Látszólag egy év, a gépekben azonban gyorsul az órajel: exponenciális növekedés, bazi nagy forradalom, idén már nem kell magyarázni. Az év embere a számítógép, korunk hőse a rendszergazda, a kedvenc drog az Internet. Ketchup, bomba, mangapornó: 1996, virtuálisan.
Látszólag egy év, a gépekben azonban gyorsul az órajel: exponenciális növekedés, bazi nagy forradalom, idén már nem kell magyarázni. Az év embere a számítógép, korunk hőse a rendszergazda, a kedvenc drog az Internet. Ketchup, bomba, mangapornó: 1996, virtuálisan.

A digitális tartalom éve, a hackerek telefon-kapcsolóközpontok helyett webszervereket süllyesztenek. Beindult a hálózati kereskedelem, így aztán Amerikában legalizálták a kriptográfiát: a titkosításban érdekelt szoftvercégek megegyeztek a Clinton-adminisztrációval a nyilvános kulcsú kriptográfia üzleti felhasználásáról, enyhültek az exportkorlátozások, de a dekódoláshoz szükséges kulcsokat a jövőben is letétbe kell helyezni az államnál. A tavaly ilyenkor nagy felzúdulást kiváltott Internet-cenzúratörvény alkotmányellenesnek bizonyult, persze csak Nyugaton, Kína és több távol-keleti diktatúra továbbra is tiltja bizonyos információk elérését a hálózaton. A Szcientológia Egyház több ezer megabyte propagandaanyaggal próbálja ellensúlyozni a hálózaton kapott kritikát, elfogták az Unabombert, és augusztusban több halasztás után végre megjelent a Quake: a Doom készítőinek következő generációs háromdimenziós akciójátéka, egy Hyeronimus Bosch pszichedelikus képi világát valós idejű térhatású grafikával kombináló folytatásos rémálom, amely helyi hálózaton és az Interneten is játszható. A tizennégy éven aluliak körében egyelőre népszerűbb a Duke Nukem: fegyveres ámokfutás egy pornómoziban.

Magyarországon

Internet-szolgáltatóként is piacra lépett a Matáv, a telefontársaság jövőre egységes országos Internet-tarifa bevezetését tervezi, a szolgáltatás ára a helyi és a távolsági hívás között lesz. Megjelent, illetve megjelenés előtt áll több papír alapú Internet-magazin, és webes kiadványt jelentetett meg majdnem az összes televízió- és rádióállomás, több tévéműsor, heti- és napilap, valamint a politikai pártok. Virtuális magyar pavilon debütált az Internet Világkiállításon, kifejlesztették az első magyar keresőszervert, és nonprofit Internet-szolgáltatásba kezdett a Soros Alapítvány. A média és a rendőrség is felfigyelt az Internet sötét oldalaira.

Idén is megduplázódott az Internet-felhasználók száma és megfeleződött a hardver ára, a memóriaárak egyenesen mélyrepülésbe kezdtek a távol-keleti túltermelés miatt. A hardverpiacon egyre nagyobb teljesítményű processzorok és egyre kisebb méretű számítógépek: folytatódik a hordozható villanybrifkó-kommunikátorok térhódítása. Mobiltelefonnal kombinált miniszámítógépek, Internettel kombinált mobiltelefonok, tévével kombinált, távirányítóval vezérelhető webböngésző dobozok, esernyő, varrógép, van minden. Az Interneten érdekelt cégek között Microsoft-ellenes szövetség körvonalazódik az NC, vagyis a "hálózati számítógép" koncepciója körül, amely Java operációs rendszerrel működik és szervereken futtatja az alkalmazásait. Robbanásszerű a fejlődés az adattárolási technológiák területén is: újfajta, tízszeresre, százszorosra növelt tárolókapacitású flopimeghajtók, újraírható CD,

az igazi durranásnak

azonban a DVD, vagyis a digitális videólemez ígérkezik, amely a számítógépben a CD-ROM 650 megabyte-os kapacitásával szemben 4.75 gigabyte adatot tárol majd, videóváltozata 133 perc filmet rögzít, olyan minőségben, amely eddig soha nem jutott el a fogyasztóhoz. A folyadékkristályos képernyők lassan nyugdíjba küldik a katódsugárcsövet, a Sony által kifejlesztett, 25 hüvelykes képátmérőjű, falra akasztható Plasmatron mindössze tizenhárom centiméter vastag és televíziózásra is használható.

Tavaly ilyenkor még féltucatnyi hasonló képességű böngészőprogramból választhatott a hálórágó, az év folyamán azonban a Netscape Navigator és a Microsoft Internet Explorer elhúzott a mezőnytől, hatalmas fejlődésen mentek keresztül a felhasználókért, előfizetőkért, vásárlókért folyó harc során. Mindkét program a 3.0 verziójánál tart, a két cég állandósult szabványügyi vitái pedig előrevetítik a World Wide Web kettészakadásának fenyegető lehetőségét Navigatorral, illetve Explorerrel böngészhető részekre. Maga a web folyamatosan gazdagodik, az amatőr lapok és az egyre több profi kiadvány nyújtotta hatalmas információmennyiségben egyre erősebb keresőszerverekkel kutathatjuk fel az érdeklődésünkre számot tartó oldalakat.

A tartalomszolgáltatás

új formáját képviselik a tartalomterjesztő rendszerek, vagyis olyan internetes pszeudohálózatok, amelyek saját kliensprogrammal és szerverekkel rendelkeznek, és a háttérben működve rendszeresen letöltik a felhasználó által beállított témákban több forrásból (napi- és hetilapok, hírügynökségek) összeállított információkat, ráadásul ingyenesen. Míg az elmúlt néhány év világszerte, így nálunk is az Internet-hozzáférés megteremtéséről szólt, jövőre az igazi robbanás a tartalomszolgáltatás területén várható. A Narancs készül: kereshető lesz az elektronikus archívum, és egy dizájnosabb, hangosabb, (mozgó)képesebb, interaktívabb kiadvánnyal jelentkezünk.

- bodoky -

Figyelmébe ajánljuk