mi a kotta?

Harangvirágszirom

  • mi a kotta
  • 2021. szeptember 15.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/37. hétre

„Ó, Galuppi, Baldassaro, szomorú, hogy rád lelek! / Nem vagyok süket, se vak, hogy téged meg ne értselek, / de a szívem oly nehéz, míg képzeletem száll veled. // Íme itt jössz ó zenéddel, régi kincseket kinál. / Mondd, így éltek Velencében, hol a kalmár volt király / s tengert jegyzett el a dózse, hol a Szent Márk templom áll? // Hisz a tenger ott az utca és fölötte ível át // Shylock hídja – házai­ban tartották a karnevált – / mintha látnám… pedig még csak el se hagytam Angliát. // Hogy a vízre szállt a május – így meséled, ugyebár? – / éjszakától másnap délig fellángolt a maszkabál / s felkészültek új kalandra, ifjú korban így szabály. // Ilyen dáma volt a dáma, piros ajka ily finom? / Nyakán keskeny arca lengett, mint harangvirágszirom? / Felséges mellén a férfi nyughatott mint vánkoson?” Vas István fordításában így kezdődik Robert Browning Egy Galuppi-toccata című verse, s habár nem állítható, hogy e nagy viktoriánus poétát úgy általában közeli meghittjének érezné a magyar olvasó, még így sem kizárt, hogy jobban ismerjük őt, mint az emlegetett velencei komponistát. A sok műfajban alkotó, hosszú életű és ünnepelt Baldassare (igen, Browning csalt picit a keresztnévvel) most a billentyűs darabjaival kerül majd elénk, hiszen az izlandi sztárzongorista, a mindig izgalmas Víkingur Ólafsson zongoraestjén két Galuppi-tétel is ígérkezik, Mozart, Haydn, Cimarosa és C. P. E. Bach művei mellett (Nemzeti Hangversenyterem, szeptember 22., fél nyolc).

A Müpában ezek a napok egyébiránt nem Velencét idézik majd, hanem Berlint, hiszen a frissiben koncepciót igazító Európai Hidak fesztivál középpontjába az idén a német főváros kerül. Fischer Iván ilyesformán nemcsak a Fesztiválzenekarral fog fellépni (Nemzeti Hangversenyterem, szeptember 18., háromnegyed nyolc; szeptember 19., fél négy), hanem a Konzerthausorchester Berlinnel is, amelynek néhány éven át ugyancsak vezetője volt (Nemzeti Hangversenyterem, szeptember 20., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.