kiállítás - ÁTLAGOSAK

  • - dck -
  • 2009. július 2.

Zene

Tizenöt fotó sorakozik a Platán Galéria falán, rajtuk családok, barátok vagy magányos emberek. Nem hasonlítanak egymásra, nincsenek közös kedvteléseik, arcuk gyakran semmilyen, szokványos vagy felejthető, környezetük leginkább kispolgári és szegényes, a háttérben nippek, családi relikviák, poszterek vagy feszületek.
Tizenöt fotó sorakozik a Platán Galéria falán, rajtuk családok, barátok vagy magányos emberek. Nem hasonlítanak egymásra, nincsenek közös kedvteléseik, arcuk gyakran semmilyen, szokványos vagy felejthetõ, környezetük leginkább kispolgári és szegényes, a háttérben nippek, családi relikviák, poszterek vagy feszületek. Egyetlen dolog közös bennük: 2008-ban jelentkeztek egy lengyel újságban közölt hirdetésre, melyben Monika Berezáecka és Monika Redzisz átlagos lengyelek jelentkezését várta. A 2000 óta Zorka Project néven futó fotográfuspáros ebben az esetben nem maradt meg a puszta "megörökítésnél" - ahogy tették ezt korábbi, anyákat, testépítõket vagy drag queeneket feldolgozó sorozataikban -, hanem interjút készített a jelentkezõkkel. A szöveg és a kép így értelmezi egymást, a felületesen megítélt arcok mögül különös életutak, valódi egyéniségek tûnnek fel. S valóban, nem valószínû, hogy átlagosnak nevezhetünk valakit, aki egy ilyen hirdetésre jelentkezik - bár a legtöbben döntésüket azzal indokolták, hogy végre történik velük valami. Ám az mégiscsak meglepõ, hogy az "egyenkérdésekre" (mit tekintenek értéknek, van-e lakásuk, autójuk, mi a viszonyuk a valláshoz, szoktak-e utazni, gondolkodtak-e az emigráláson?) és a személyiségükre irányuló puhatolódzásokra (mitõl félnek és mire vágynak?) adott válaszokból különös életeket, cseppet sem átlagos embereket ismerhetünk meg. Családnak élõk, nagyétkûek, elégedettek és kiábrándultak mindannyian lehetünk, de kevés köztünk a vidéken élõ nõi futballbíró, a négy gyerekét egyedül nevelõ volt festõmûvész vagy a halálos beteg, egészséges párját mégiscsak meglelõ fiatal lány. A távolságtartó és gyakran humoros felvételek, azaz a közhelyes látszat mögött kibomló egyediség arra utal, hogy átlagos nemigen létezik. Vagy ha mégis, akkor mindannyian azok vagyunk.

Platán Galéria, Bp. VI., Andrássy út 32. Megtekinthetõ augusztus 14-ig, kedd-péntek 11-19 óráig

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?