Koncert - A sötétség bájos hercege - Ozzy Osbourne Budapesten

  • Vincze Ádám
  • 2010. október 14.

Zene

2010 a visszatérő rocklegendák éve: a májusban ugyanitt, a sportarénában játszó Kiss 1997-ben járt előzőleg Budapesten, Ozzy Osbourne pedig 98-ban, igaz, akkor a Black Sabbath tagjaként. A gyakorlatilag teljesen lecserélődött felállású szólózenekarával érkező Ozzyt múlt hétfőn a Kiss-szel megegyező létszám, vagyis kétharmad háznyi ember várta itthon, pedig sejthető, hogy a bulvármédia által előszeretettel a sötétség hercegének nevezett, idén 61 éves énekest kicsi eséllyel fogják az orvosai összevakarni egy újabb világ körüli turnéra.

2010 a visszatérő rocklegendák éve: a májusban ugyanitt, a sportarénában játszó Kiss 1997-ben járt előzőleg Budapesten, Ozzy Osbourne pedig 98-ban, igaz, akkor a Black Sabbath tagjaként. A gyakorlatilag teljesen lecserélődött felállású szólózenekarával érkező Ozzyt múlt hétfőn a Kiss-szel megegyező létszám, vagyis kétharmad háznyi ember várta itthon, pedig sejthető, hogy a bulvármédia által előszeretettel a sötétség hercegének nevezett, idén 61 éves énekest kicsi eséllyel fogják az orvosai összevakarni egy újabb világ körüli turnéra.

Ozzy mindazonáltal nincs anynyira rossz bőrben, mint amennyire negyvenpár átdrogozott és átivott év után várná az ember: igaz, nem hozza a majdnem húsz évvel ezelőtt készült Live And Loud koncertvideó kilométermennyiségét, inkább csak eltotyorászik a színpadon, de a kisiskolás reggeli tornára emlékeztető fej fölött tapsolásból néhány ezer darabot Budapesten is elvégzett. Az emlegetett Live And Loudot ugyanakkor valószínűleg képkockáról képkockára tanultatta be a zenészeivel, hiszen Tommy Clufetos, az egyébként kiválóan teljesítő dobos messziről halálpontos Randy Castillo-klónnak tűnt, és a Rob Zombie mellől érkező basszusgitáros, Blasko is szinte egy az egyben hozta a klasszikus anyagon játszó, fazonra is hasonló - apró termet, fekete sörény - Mike Inez hajpörgetéseit és hangszeremelgetéseit. Ebből a sorból egyedül talán Gus G., a Görögországból importált új gitáros lógott ki: hosszú, sötétbarna hajával és szofisztikált megjelenésével szöges ellentétet képviselt elődjével, az Ozzy mellett már ikonikus fazonná nőtt Zakk Wylde-dal szemben, aki akár egy képregénybe is beleillene mint sörvedelő, KRESZ-táblákra lövöldöző, szőrös, mosdatlan amerikai bunkó. Minden műmájersége ellenére ugyanakkor Wylde jóval autentikusabb hangzású és játékú gitáros, mint a harmincat épp betöltött utódja, aki ugyan tisztességgel elpengette a nagy hírű elődei - Randy Rhoads, Jake E. Lee és persze Wylde - által lemezre préselt témákat, de sem színpadi jelenlétben, sem játékban nem volt összemérhető ezekkel a zenészekkel.

Szerencsére azt Ozzy bácsi is érezte, hogy a No More Tears utáni lemezei jobbára a felejthető kategóriába tartoznak, ezért a kissé ványadt új anyag (kritikáját lásd lapunk július 8-i számában - a szerk.) egyetlen dalán kívül (Let Me Hear You Scream) kizárólag 1991-es és azelőtti dalok kaptak helyet a műsorban. Amely sajnos nemcsak a pár nappal korábbi tel-avivi koncert monstre dallistájához mérten volt komolyan megvágva, de a rendes programhoz képest is hagytak ki dalokat, így a máshol mindig játszott War Pigs is kimaradt. Sabbath-fronton így meg kellett elégednünk a rommá nyomatott Iron Man és a ráadásban elővett Paranoid kettősével (utóbbiban Gus G. nagyon villantani szeretett volna, ezzel teljesen tönkretéve Iommi pár hangos, mégis klasszikussá nemesedett szólóját), valamint a jól elcsípett Fairies Wear Bootsszal és a rettenetesen hosszú és unalmas gitár- és dobszóló mögé illesztett Rat Saladdel. Utóbbi nekem ráadásul nagyjából ki is maradt, mert harminc fölött az ember egy halálosan fölösleges, többperces gitárszólónál kimegy dohányozni, és csak akkor megy vissza a terembe, ha már teljesen biztos benne, hogy vége a magamutogatásnak.

A rövid műsor, Zakk Wylde hiánya és a végig gyengélkedő hangzás ellenére ugyanakkor Ozzy koncertje is legalább annyira tökéletes nosztalgiaflash volt, mint a tavaszi Kiss, hiszen a frontember életvitelét ismerve kevesen gondolták volna, hogy a Takt-kazettákról és Jugoton bakelitekről fülbe égett dalokat - Shot In The Dark, Mr. Crowley, Crazy Train, Bark At The Moon, hogy csak néhány elhangzott klaszszikust említsek - valaha élőben lehet hallani Budapesten, úgyhogy ez a koncert még akkor is hiánypótló volt, ha a sötétség hercege ma már inkább egy kedvesen totyogó, érthetetlenül hadaró aranyos bácsi.

Papp László Budapest Sportaréna, október 4.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.