könyv - ...ÉS A 49 MÉTERES RÖVIDHULLÁMON - KEMÉNY ISTVÁN JEGYZETEI A SZABAD EURÓPA RÁDIÓBAN 1980-1990

  • - barotányi -
  • 2010. október 14.

Zene

A két éve elhunyt Kemény a magyar szociológia úttörője és legendás alakja: 56-os politikai fogoly, utóbb kényszerű emigráns, hazatérése előtt pedig tíz éven át a Szabad Európa Rádió jegyzetírója. Ráadásul kulcsfontosságú évtizedben, a nyolcvanas években születtek néha rövid, de annál velősebb elemzései - amelyeket Párizsban írt, és telefonon át mondott magnóra.
A két éve elhunyt Kemény a magyar szociológia úttörõje és legendás alakja: 56-os politikai fogoly, utóbb kényszerû emigráns, hazatérése elõtt pedig tíz éven át a Szabad Európa Rádió jegyzetírója. Ráadásul kulcsfontosságú évtizedben, a nyolcvanas években születtek néha rövid, de annál velõsebb elemzései - amelyeket Párizsban írt, és telefonon át mondott magnóra. Kemény természetesen nem csupán szûken csörgedezõ forrásokból dolgozó politikai elemzõként, kényszerûen kibic kremlinológusként (hivatkozik is az ellenzéki történész Szabó Miklósra, aki remek elemzéseket írt Kibicz Gyula álnéven szovjet témákról hazai szamizdatokba) szól a vasfüggönyön túli világról. Szociológusként mi sem izgalmasabb számára, mint látni a magyar társadalom változásának újabb, sokszor már a mába mutató fejezeteit - ugyanakkor szembenézni a múlttal.

Kemény vissza-visszatérõ témája a magyarországi zsidóság társadalomtörténete, a látszólagos sikerekben és valós tragédiákban gazdag asszimilációs folyamat, a honi antiszemitizmus természetrajza. S miközben jegyzeteibõl krónikaszerûen kibontakozik a Kádár-rendszer elõbb alig észrevehetõ, majd az évtized közepétõl mind gyorsabb agóniája, a rendszer szétmállása, Keményt már az foglalkoztatja: mi lesz azután? Az egykori rádiójegyzetek híven számolnak be az egyre-másra megjelenõ gazdasági-társadalmi és politikai programokról, a visszhangjukról és a magyar többpártrendszer születésérõl - no és persze a rendszerváltást megelõzõ, ám sok tekintetben azóta sem múló gazdasági és társadalmi válság stációiról. Bármit is ír, világosan kitûnik ars poeticája: a demokrácia, a politikai szabadságjogok és a szellem függetlensége melletti elkötelezettség - és (a Kádár-kort "vidáman" túlélõ magyar szegénység egyik elsõ kutatójaként is) az elesettek ügye melletti kiállás.

Osiris, 2010, 448 oldal, 2980 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?