köztér - Különös objektum

  • - kyt -
  • 2011. február 24.

Zene

áll a járda szélén a Belvárosban a volt tévészékház mögött. Nem is áll, inkább fekszik, ugyanis egy hosszú kék fekvő hasábot látunk, a felső oldalán, vagyis hát a tetején zöld szőnyegszerű borítással.
áll a járda szélén a Belvárosban a volt tévészékház mögött. Nem is áll, inkább fekszik, ugyanis egy hosszú kék fekvõ hasábot látunk, a felsõ oldalán, vagyis hát a tetején zöld szõnyegszerû borítással. Talán már években is mérhetõ az életkora, látott már jobb, izgalmasabb napokat is, de - mondhatni, megfogyva bár, de törve nem - szembeszegül az idõjárás és mindenféle szennyezés roncsoló erõivel. Zavarba ejtõ értelmetlenségét az egyik végén egy tábla enyhíti: "Arra születtünk, hogy a Föld sebeit begyógyítsuk életünkön át." Valami környezetvédelmi ügyet jelenítettek itt meg - gondolhatnánk -, no, de mi végre ez az alacsony pult- vagy pódiumszerûség, netán posztamens? A hasáb oldalain további feliratok. "Az ember számítson, ne a bank!" "Az ember számítson, ne a profit!" Igen, szóval egyfajta kérlelhetetlen kapitalizmusbírálat fonódik itt egybe a Föld jövõjéért érzett felelõsséggel. De nézzük csak tovább! "Beteg egyre több, fizetésünk egyre kevesebb." "Mivel gyógyítunk, nyomorgunk."

A Nádor utca 32. számú épület elõtt állunk, amely más intézmények mellett az MSZ EDDSZ (szociális és egészségügyi ágazati) szakszervezet központja, nyilván ehhez kötõdik a nagyméretû, mégis szerény installáció az aktív és dicséretesen széles spektrumú érdekvédelem látványos jelzéseképpen. Nemrég még további ráhelyezett/ applikált szövegek, vallásos felhangokkal is gazdagított traktátusok színesítették, ezek az alkotások azonban nem voltak kellõképpen csapadékállóak, ezért tûnhettek el. Megmaradt viszont a hasáb a járda szélén, nagy akarások jele-, tanújaként.

**

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.