mi a kotta?

Messziről jött ember

  • mi a kotta
  • 2012. szeptember 9.

Zene

Múlt heti ígéretünkhöz híven követjük Zemplénbe a Liszt Ferenc Kamarazenekart, amely ápolva az 1992-ben általa életre hívott Zempléni Fesztivál tradícióját, szombaton Sosztakoviccsal dúsított romantikus koncertprogram keretében nyitja majd meg a kilencnapos és több településre kiterjedő rendezvénysorozatot (Sárospatak, református templom, augusztus 11., nyolc óra).

Szintén e fesztivál keretében, s egyszersmind a pár hete emlegetett Crescendo Nyári Akadémia idei főprodukciója gyanánt egy félig szcenírozott opera is vár a sárospatakiakra, mely opera női címszereplőjét Vergilius ekképp szánta eposzában:

"Ó, Dídó, mit is érezhettél akkor, e dolgok /Láttán, és jaj, mily sóhajtás kelt kebledből, / Szemlélvén a magas várból, hogy a távoli partok / És az egész tenger hogy forr, visszhangzik a zajtól! /Rettenetes Szerelem, mire nem viszed emberi lelkünk! / És ismét könnyeznie kell, ismét könyörögni, / És megaláznia büszke szivét szeretője szivéért, / Hogy mindent megpróbáljon, mielőtt maga meghal." (Lakatos István fordítása)

Merthogy a karthágói Dido királynőt Vergiliusnál csakúgy, mint Henry Purcell - Paolo Paroli vezénylete alatt - ígérkező művében (a Rákóczi-vár udvara, augusztus 12., hat óra), a szerelem kergeti a sírba, midőn a mitológiai és nemzetalapítói küldetését mindenek fölébe helyező Aeneas rútul elhagyta az érte rajongó uralkodó asszony udvarát. (Dido e heti képünkön, Guérin klasszicista festményén még mit sem sejtve hallgatja a trójai hős hányattatásainak történetét.)

"Megmaradt Sárospatakon

A régi metszet a falon:

Zrínyi Péter

Horvát bán

Inas nyakán

Még levágatlanul szegény fejével.

Az egész alak

Áthúzva vastagon

- Tán Bretzenheim vagy Windischgrätz alatt -

Rajta felírás, kései,

És ma is hirdeti

Császárhűséggel a fekete tinta:

"Decapitato in Vienna."

Jutott eszünkbe a történelmi helyszín okán Vas István Cambridge-i elégiájának fenti részlete, amely a lefejezés emlegetésével rögvest át is segít minket a hét másik, immár budapesti operaprodukciójához. E dalmű férfi főhőse szintúgy egy messziről jött ember, míg hősnője, ha másképp is, mint Dido, de ugyancsak a szerelem főrangú betege. Decapitati in Pekino - utalhatnánk a szép, de hideg Turandot hosszú sorban lefejezett kérőire, akiknek nyomában a diadalmaskodó Kalaf most a Margitszigeten is meghódítja majd a szerelemtől ellágyult szívű császárleányt (augusztus 10. és 12., nyolc óra). Puccini utolsó alkotása ezúttal "látványopera" megjelölés alatt vár reánk, Anger Ferenc rendezésében, Kesselyák Gergely vezénylete alatt, valamint a Lukács Gyöngyi-Alexandru Agache házaspár és egy feltörekvő olasz tenor, Rubens Pelizzari főszereplésével.

S végezetül említsük meg a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál kedden induló harmadik koncertsorozatát, amelynek első estéje (Szivárvány Kultúrpalota, augusztus 14., hét óra) mindjárt a jelentős művészek egész garmadáját vonultatja majd a dobogóra Kelemen Barnabásék kvartettjétől Kocsis Zoltánig, Tokody Ilonától a zongorista Jose Gallardóig.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.