Lemez

Négy szín: fehér

Weezer: Weezer

Zene

A Weezert soha nem lehetett és soha nem is kellett különösebben komolyan venni. Onnantól kezdve, hogy 1994-ben berobbantak Buddy Holly című slágerükkel, Rivers Cuomo zenekara lett a nyugati parti gyógyegérrock archetípusa, és az elmúlt két bő évtizedben a fülbemászó, power popos dallamaik mellé kaptunk is tőlük sok vidám pillanatot, főleg video­klipek formájában (ki ne emlékezne például az Island In The Sun állatkákkal teli képsoraira vagy a muppetekkel közösen végigbohóckodott Keep Fishin’-re), de néha a lemezborítókra is kiterjedt a komolytalankodás.

Na és ha már a lemezeknél tartunk, akkor tényleg csak egy szó erejéig emlékezzünk vissza a legemlékezetesebb darabokra! Nos, a legtöbb rajongó a Blue Album/Pinkerton/Red Album szentháromságra esküszik, amiből már­is látszik, hogy a Weezer sokszor nem szeret címet adni a lemezeinek. Ez történt most is, amikor a kék, a zöld és a vörös album után megkapjuk a fehéret. Nem kockázatmentes vállalás ilyen (al)című lemezt kiadni a Beatles után, bár Cuomóék sokkal inkább a Beach Boyshoz nyúltak most ötletekért (bár ha nagyon akarunk erőlködni, azért találunk egy kis Beatles-párhuzamot: a frontember feleségét Kyokónak hívják, és az egyik dal pont róla szól). Egy dél-kaliforniai zenekartól persze nem meglepő, ha Brian Wilsontól merít ihletet, és hozzá olyan számcímeket kapunk ráadásképp, mint a California Kids vagy az a L. A. Girlz. S noha egy picit több a billentyű, mint ahogy megszoktuk (a Wind In Our Sailben ekképp a másik gyógyegér, Ben Folds is képbe kerül), azért mégis a hamisítatlan Weezer-hangzást kapjuk meg ezúttal is a szokásos torzítókkal és masszív vokálokkal együtt. Ami azt is jelenti, hogy a már Taylor Swifttel is dolgozó és az eddigi leggyengébb Weezer-albumot, a Raditude-ot jegyző Jake Sinclair producer ezúttal semmilyen kárt nem okozott. A 35 perces játékidőnek köszönhetően nincs üresjárat, egyformán jópofák a dalok, illetve van két csúcspont is: az egyik a tévéprédikátoros klippel megküldött Thank God For Girls, a másik pedig az albumot záró, akusztikusan induló, de aztán elektromosra váltó Endless Bummer, melynek végén tengerparti hangok hallatszanak – akárcsak a nyitó California Kids elején, úgyhogy aki értékeli a körforgást, annak érdemes a lemezt ismétlőben hallgatni.

Warner, 2016

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.