rés a présen

Nem halunk bele a nyugalomba

Varga Orsolya zenész, nyelvész

  • rés a présen
  • 2018.04.14 13:03

Zene

rés a présen: Zenész pályafutásod egyik kiemelkedő korszaka az Európa Kiadóhoz kötődik. Hogyan tekintesz vissza erre?

Varga Orsi: Kiskoromtól tanultam zongorát meg zeneelméletet vagy 15 évig, a rock and rollba pedig az Európa Kiadó révén kerültem be, és 1988-tól 2012-ig játszottam benne. Két kedvenc korszakom van, a 1994-es Katona József Színház-i koncert ideje, meg a 2004-es újraösszeállás az A38 hajón (mindkettőről koncertfilm készült), és az azt követő évek koncertsorozatai. Közben zenét szereztem Xantus János Plan séquence danse – Idézd majd fel! című színházi előadásához (és filmjéhez), ahol a színpadon zenéltünk, játszottam az Orkesztra Lunában, a Fortuna Sol árnyjátékszínházban és az Orsolya és Péter duóban.

rap: Egyértelmű volt, hogy a Müller Péter Sziámi AndFriendsben folytatod?

VO: Az volt egyértelmű, hogy zenélnem kell, ráadásul olyan szerencsés vagyok, hogy mindig a kedvenc magyar zenekaraimban játszhattam. 2012 végén léptem be az akkor pár hónapja működő és nagyon termékeny Sziámi AndFriendsbe. Péter fantasztikus verseket ír, és folyamatosan a legkülönbözőbb projektötletek pattannak ki a fejéből, melyeket aztán meg is valósítunk. A zenekar nagyon különböző személyiségekből áll, tehát nem halunk bele a nyugalomba. A meghívott vendégek palettája szintén őrült színes, a mainstreamtől az undergroundig.

rap: Megjelent az új album nemrég. Milyennek találod?

VO: Az első közös Sziámi AndFriends-album 2014-ben jelent meg (Látom, ha hiszem), és azóta is készítettünk stúdiómunkákat, a Pintér Béla és Társulatával (Mennybe menő gép), a Baltazár Színházzal (Árad a szeretet). A legutóbbi, 2018 januárjában megjelent lemezen 18 felvétel hallható, néhány régebbi Sziámi-dal átdolgozva, újrahangszerelve, és teljesen új dalok. A Kirschner–Müller-szerzőpároson kívül mások is szerepelnek egy-egy (közös) dallal, például Kiss Llaci vagy a Romano Drom. A jó értelemben eklektikus, finom lemez.

rap: Mikor kezdődik a turné?

VO: Az első tavaszi koncert március 16-án lesz a Katona József Színházban, ez azért különleges esemény, mert egy színházi ülős koncertnek speciális a hangulata, így ez finomabbra lesz hangolva. Aztán turné: Budakalász (március 24.), Szombathely (április 7.), Szentes (április 14.), Cohen-est Debrecenben (április 20.), Kuplung, Budapest (április 27.), Tata (április 28.), Szolnok (május 11.), Szarvas (május 18.), Kaposvár (május 26.), Kobuci kert, Budapest (június 1.), Kecskemét (június 8.), Kecel (június 9.). A fesztiválszezonban játszunk majd Orfűn (június 20.), Kapolcson (július 29.), az Alterába Fesztiválon (július 10.), a Volton, az Ördögkatlanon és természetesen a Szigeten.

rap: Holland nyelvészként-műfordítóként hol tevékenykedsz?

VO: Főállásban az ELTE néderlandisztika tanszékén tanítok nyelvészettel és fordítással kapcsolatos tantárgyakat. És szépirodalmat fordítok, azt hiszem, ehhez értek a leginkább. Fordítottam klasszikus és modern holland, illetve flamand szerzőtől, az utóbbi években pedig sok gyerekkönyvet, főként a holland gyerekirodalom koronázatlan királynőjétől, Annie M. G. Schmidttől. A műfordítói munkát összekötöm az egyetemivel, így tudományos publikációim is általában a fordítás kérdéseiről szólnak.

rap: Gyerekkorodban mik voltak a legfontosabb terveid a jövőre nézve?

VO: Először néprajztudós akartam lenni a nagyapám nyomában, de egyértelmű volt, hogy a zene fontos szerepet kap az életemben. A tanárképző főiskola (magyar–orosz szak) elvégzése után eltökéltem, hogy a zeneelmélet szakra felvételizem a Zeneakadémiára, de a rock and rollal, illetve Menyhárt Jenővel való találkozásom eltérített. Szerintem jól alakult így.

Neked ajánljuk