Koncert

New Model Army

  • Vincze Ádám
  • 2013. november 23.

Zene

Legutóbbi narancsos interjújában (Léggömbök sorsa, 2010. március 11.) Justin Sullivan nagyon optimistán beszélt zenekara akkor még csak tervezett, a harmincadik évfordulót ünneplő jubileumi turnéjáról, illetve jövőbeli terveiről, a hírek szerint azonban a csapat eléggé megrogyott az elmúlt egy-két évben, és csak súlyos gyalogáldozatokkal - többek közt Peter Nelson, a New Model Armyban már huszonéve alapembernek számító basszusgitáros lelépésével - tudta átvészelni ezeket a vészterhes időket.

Sullivanéket persze kemény fából faragták: némi vérfrissítés után gyorsan ki is hoztak egy új lemezt (Between Dog And Wolf címmel jelent meg szeptemberben), majd egy olyan, brutálisan hosszú turnét szerveztek maguknak, ami fiatalabb zenekaroknak is becsületére válna: október elsejétől majdnem karácsonyig járják Európát.

A Between Dog And Wolf egy korosodó zenekart mutat ugyan (ha ez alatt azt értjük, hogy Sullivan már nem feltétlenül arról énekel, hogy fasisztákat kellene legéppuskázni), ezzel együtt jól sikerült lemez, és az olyan dalok, mint a March In September vagy a Did You Make It Safe? élőben is jól szólnak. A basszusgitárt Peter Nelsontól egy magánál a zenekarnál is fiatalabb, huszonéves arc, Ceri Monger vette át, aki ugyan kicsit furán festett a T-Home-árnyalatú magentára színezett hajával, de a lelkesedése még ezt a zenekart is képes volt magával húzni, ahol a frontember korábban mikrofonállványok és Marshall-ládák felrugdosásával szórakozott rendszeresen a koncertek alatt. Justin Sullivanről persze közhely leírni, hogy képtelen megöregedni, és most is hozta az örökifjú punk archetipikus figuráját, de nem csak róla van szó: a rendes játékidőt a Get Me Outtal, a háromszámos ráadást meg a 225-val záró New Model Army egésze meggyőzően jó erőben van mostanság.

A38 hajó, október 14.

Figyelmébe ajánljuk