Beleszülettem - Morcz Fruzsina könnyűzenei menedzser

  • rés a présen
  • 2013. május 31.

Zene

"Vannak hallgatóink például a Kerekes Band-, a Quimby-, a Nikola Parov-menedzsmentből, és még sorolhatnám" - Morcz Fruzsinát rock and roll iskolájáról, a Zenaipari Hivatalról kérdeztük.

rés a présen: Mikor és hogyan kezdted a pályádat?

Morcz Fruzsina: Nem elkezdtem, hanem beleszülettem. Apám hangmérnökként dolgozott számtalan magyar zenekar mellett, ebben nőttem fel. Az első családi videofelvételen, a nyolcvanas évek közepén például Póka Egonnak, a Hobo Blues Band basszusgitárosának, a Kőbányai Zenei Stúdió vezetőjének magyarázom, miután bekötötte a kamerát, hogy "mit csináltál, Póka Egon, hogy belelátszunk a tévébe?". Aztán évek kellettek, mire belevágtam: dolgoztam sok magyar zenekarral, szerveztem fesztivált, jártam egyetemre Londonban (University of Westminster, music business management szak), csináltam sok szakmai gyakorlatot odakinn, aztán idehaza voltam a PANKKK magyar zenei exportjának koordinátora is.

rap: Kik motiváltak a leginkább?

false

MF: Kamaszkoromban Tóth Tibor, a Kispál és a Borz akkori menedzsere volt a példaképem, a szakma iránti alázatot és a szakma szeretetét az apámtól láttam. Motiválni leginkább jó szakmai együttműködések, szórakoztató kollégák és a kreatív zenészek szoktak. Meg a szeretteim.

rap: Milyen zenekaraid vannak (voltak), és hogyan jössz (jöttél) ki velük?

MF: Részben az iskola körüli teendők miatt nem tartozom most egy zenekarhoz sem. Az Anselmo Crew-tól az Egy Kiss Erzsi Zenéig sok produkció háttérstábjának voltam részese. Ezek aztán szerencsés esetben nagyon jó szakmai viszonyok lesznek. Például mikor Európában turnéztunk a Heaven Street Sevennel, Takács Zoltán Jappán volt a buszbéli padtársam. Azóta is nagyon jó cimboraság a miénk. Tavaly vendégem is volt az egyik kurzuson: a félév kedvenc előadását tartotta a hallgatók szavazata szerint.

rap: Nem túl merész húzás a mai magyar popiparban, hogy egy újabb rock and roll iskolát nyiss?

MF: Nyilván merész, meg átestünk az elmúlt két hónapban minden elképzelhető gyerekbetegségen a Zeneipari Hivatallal. Azért csak most indítottam, mert kellett nekem az a két év felnőtt-tanítási gyakorlat, amit a Corvinuson megszereztem, amióta kurzust vezetek és szervezek, hogy lássam, mit szeretnék adni a saját oktatói stábommal azoknak, akik ezt egy erre szakosodott intézménybe járva szeretnék megtanulni. A Zeneipari Hivatal eddig beindított képzései egyedülállóak idehaza, és nagyon sok már a szakmában dolgozó gondolta úgy, hogy nálunk jó helyen lesz. Vannak hallgatóink például a Kerekes Band-, a Quimby-, a Nikola Parov-menedzsmentből, és még sorolhatnám.

rap: Milyen megjelenései lesznek a sulinak a közeljövőben?

MF: Beck Zoli meghívta az egyik Zeneipari Hivatal-kurzust a Zenélő Egyetemre, úgyhogy idén ősszel Bodrogi András Pécsen vezet majd digitális zenei kurzust. Hamarosan elindítjuk a zenei szerzőijog-tanfolyamunkat, és ősszel a nagy zenei menedzsmentképzést. Az iskola honlapján lehet tájékozódni mindenről (www.zeneiparihivatal.hu).

rap: Hol leszel a nyáron?

MF: Biztos elmegyek a Margó Fesztiválra, hogy az irodalommal szembeni örök bűntudatomat csökkentsem. Sanszos, hogy a zene ünnepe görögországi eseménye miatt lemaradok az egyik legkedvesebb magyar fesztiválomról, a Fishing On Orfűről, de esélyes, hogy a Veszprémi Utcazene Fesztiválon ott leszek. Alig várom, hogy megint lássam élőben itthon a CocoRosie-t, amit Trafó-stábtagként az akkori igazgató, Szabó Gyuri mutatott meg nekem először.

rap: Nem unod a hazai könnyűzenét?

MF: Nekem ez mindig érzelmi kérdés volt. Külföldön sosem éreztem úgy magam tömegben, mint idehaza, sosem jelentett annyit egy fesztivál. De az biztos, hogy már jó ideje nem látok tisztán, és ahogy öregszem, egyre kevésbé. Mondjuk, azt el bírnám viselni, ha pár év múlva több optimista zenésszel és szervezővel találkoznék.

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.