Beleszülettem - Morcz Fruzsina könnyűzenei menedzser

  • rés a présen
  • 2013. május 31.

Zene

"Vannak hallgatóink például a Kerekes Band-, a Quimby-, a Nikola Parov-menedzsmentből, és még sorolhatnám" - Morcz Fruzsinát rock and roll iskolájáról, a Zenaipari Hivatalról kérdeztük.

rés a présen: Mikor és hogyan kezdted a pályádat?

Morcz Fruzsina: Nem elkezdtem, hanem beleszülettem. Apám hangmérnökként dolgozott számtalan magyar zenekar mellett, ebben nőttem fel. Az első családi videofelvételen, a nyolcvanas évek közepén például Póka Egonnak, a Hobo Blues Band basszusgitárosának, a Kőbányai Zenei Stúdió vezetőjének magyarázom, miután bekötötte a kamerát, hogy "mit csináltál, Póka Egon, hogy belelátszunk a tévébe?". Aztán évek kellettek, mire belevágtam: dolgoztam sok magyar zenekarral, szerveztem fesztivált, jártam egyetemre Londonban (University of Westminster, music business management szak), csináltam sok szakmai gyakorlatot odakinn, aztán idehaza voltam a PANKKK magyar zenei exportjának koordinátora is.

rap: Kik motiváltak a leginkább?

false

MF: Kamaszkoromban Tóth Tibor, a Kispál és a Borz akkori menedzsere volt a példaképem, a szakma iránti alázatot és a szakma szeretetét az apámtól láttam. Motiválni leginkább jó szakmai együttműködések, szórakoztató kollégák és a kreatív zenészek szoktak. Meg a szeretteim.

rap: Milyen zenekaraid vannak (voltak), és hogyan jössz (jöttél) ki velük?

MF: Részben az iskola körüli teendők miatt nem tartozom most egy zenekarhoz sem. Az Anselmo Crew-tól az Egy Kiss Erzsi Zenéig sok produkció háttérstábjának voltam részese. Ezek aztán szerencsés esetben nagyon jó szakmai viszonyok lesznek. Például mikor Európában turnéztunk a Heaven Street Sevennel, Takács Zoltán Jappán volt a buszbéli padtársam. Azóta is nagyon jó cimboraság a miénk. Tavaly vendégem is volt az egyik kurzuson: a félév kedvenc előadását tartotta a hallgatók szavazata szerint.

rap: Nem túl merész húzás a mai magyar popiparban, hogy egy újabb rock and roll iskolát nyiss?

MF: Nyilván merész, meg átestünk az elmúlt két hónapban minden elképzelhető gyerekbetegségen a Zeneipari Hivatallal. Azért csak most indítottam, mert kellett nekem az a két év felnőtt-tanítási gyakorlat, amit a Corvinuson megszereztem, amióta kurzust vezetek és szervezek, hogy lássam, mit szeretnék adni a saját oktatói stábommal azoknak, akik ezt egy erre szakosodott intézménybe járva szeretnék megtanulni. A Zeneipari Hivatal eddig beindított képzései egyedülállóak idehaza, és nagyon sok már a szakmában dolgozó gondolta úgy, hogy nálunk jó helyen lesz. Vannak hallgatóink például a Kerekes Band-, a Quimby-, a Nikola Parov-menedzsmentből, és még sorolhatnám.

rap: Milyen megjelenései lesznek a sulinak a közeljövőben?

MF: Beck Zoli meghívta az egyik Zeneipari Hivatal-kurzust a Zenélő Egyetemre, úgyhogy idén ősszel Bodrogi András Pécsen vezet majd digitális zenei kurzust. Hamarosan elindítjuk a zenei szerzőijog-tanfolyamunkat, és ősszel a nagy zenei menedzsmentképzést. Az iskola honlapján lehet tájékozódni mindenről (www.zeneiparihivatal.hu).

rap: Hol leszel a nyáron?

MF: Biztos elmegyek a Margó Fesztiválra, hogy az irodalommal szembeni örök bűntudatomat csökkentsem. Sanszos, hogy a zene ünnepe görögországi eseménye miatt lemaradok az egyik legkedvesebb magyar fesztiválomról, a Fishing On Orfűről, de esélyes, hogy a Veszprémi Utcazene Fesztiválon ott leszek. Alig várom, hogy megint lássam élőben itthon a CocoRosie-t, amit Trafó-stábtagként az akkori igazgató, Szabó Gyuri mutatott meg nekem először.

rap: Nem unod a hazai könnyűzenét?

MF: Nekem ez mindig érzelmi kérdés volt. Külföldön sosem éreztem úgy magam tömegben, mint idehaza, sosem jelentett annyit egy fesztivál. De az biztos, hogy már jó ideje nem látok tisztán, és ahogy öregszem, egyre kevésbé. Mondjuk, azt el bírnám viselni, ha pár év múlva több optimista zenésszel és szervezővel találkoznék.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.