HANGADÓ

+ Snoblesse Oblige 2023/19.

  • Narancs
  • 2023. május 10.

Zene

Komolyzenei programajánló 

„És hiszem Keatsszel, hogy a költészet nem lel véget a Földön mindaddig, amíg

a telet tavasz követi, és van ember, aki észleli.”

(Leonard Bernstein)

május 12. péntek 19.00   MÁV Szimfonikus Zenekar

Először hangzik el Magyarországon Eugène Ysaÿe száznegyven éves e-moll hegedűversenye, az ukrán-orosz származású Marc Bouchkovnak pedig Saint-Saëns szólódarabjára is lesz ereje. A szünet után Bizet két szvitje hallható Az arles-i lány zenéjéből.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

május 13. szombat 17.00   Borbély László: Madárkatalógus

A technikás zongorista Messiaen csicsergő műveit vette lemezre, és most el is játssza a terjedelmes korpuszt. Havasi csóka, kék kövirigó, déli hantmadár, berki poszáta és miegymás, de nem kell ornitológusnak lenni, hogy tessék.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

május 13. szombat 19.00   BDZ: Gamer Sym­pho­ny

Az ügyes Budafoki Dohnányi Zenekar a legnépszerűbb, ikonikus videójátékok zenéivel, tánccal és lenyűgöző látványvilággal várja a gamereket és az izgalmas szimfonikus zenére nyitott közönséget. Hollerung Gábor nem kontrollert nyomogat, marad a pálcánál.

(MVM Dome, Bp. IX., Üllői út 131.)

 

május 13. szombat 19.30   Boldoczki Gábor és Szergej Nakarjakov

A derék rezes szólisták egy követ fújnak két hangszeren: mégpedig Fazil Say trombitás versenyművét, amihez a Prágai Szimfonikus Zenekar lesz partner. Andrej Borejko aztán Dvořák VIII. szimfóniáját vezényli, hogy ne maradjunk cseh zenemű nélkül. Varga Juditnak, a 2022-es évad zeneszerzőjének Beethovenhez címzett bemutatója vezeti be az estet.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

május 13. szombat 19.30   Jonathan Biss és a Concerto Budapest

Egyszerre jó és rossz, mondta Ligeti a fiatalkori műről, amelyet afféle, a maiakhoz hasonló népieskedő kultúrkomisszárok kényszerítettek a világra. Az amerikai szólista Beethoven G-dúr zongoraversenyét játssza, Keller András Seherezádét vezényel.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

május 14. vasárnap 11.00   A lélek bolygói

Ha nem lenne, John Williams tanácstalanul álldogálna a Star Wars munkaszerződése fölött: ez Gustav Holst A bolygók című szvitje. A Dohnányi Zenekar kíváncsi fiatalokat vár beavató koncertjére.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

május 15. hétfő 19.00   Alba Regia Szimfonikus Zenekar

A veterán karmester, Kovács János három romantikus darabot vezényel. Weber vadromantikus I. klarinétversenyét, Liszt még vadabb Prométheuszát, és Brahms Harmadikját, ez az előbbiekhez képest gyöngéd ladikozásnak ígérkezik.

(Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, Fő u. 8.)

 

május 17. szerda 19.00   Balogh Ádám és Varga Gilbert

Bartók „női koncertjét” a fiatal Balogh Ádám szólójával halljuk, a pécsi illetőségű dirigens pedig a Zeneakadémia hallgatóiból álló zenekart igazgatja. Végül a Chaplin-filmzenének készült Milhaud-balett csendül fel. Másnap ismétlés Pesten.

(Kodály Központ, Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)

 

május 17. szerda 19.30   Emmanuel Pahud

A csodálatos szólista hazája kincseivel, Satie-val, Poulenc-nal érkezik, mert fuvolára mégiscsak a franciák írtak a legszebben. Káli Gábor pedig Berlioz Fantasztikus szimfóniájával okoz dzsankiflesseket a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

május 19. péntek 19.00   Nyáréj a Pannon Filharmonikusokkal

A pécsi zenekar Mendelssohn Szentivánéji álmával andalít, és a finn Einojuhani Rautavaara különleges, magnószalagokra és zenekarra komponált concertója is elhangzik. Nem szörnyűséges zörejek, hanem sarkvidéki madarak hallhatók a szalagokon.

(Kodály Központ, Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)

 

május 19. péntek 19.00   Amadinda Percus­sion Project

A neves ütőegyüttes már feloszlott, de szelleme tanítványaik révén és ezzel a projekttel is tovább él. A koncerten Reich, Jeney, Vidovszky és Cage, na meg a nevezetes, Weöres verseire írt Ligeti-dalciklus, a Síppal, dobbal…

(Zeneakadémia, Solti Terem, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

május 19. péntek 19.30   Liszt Ferenc Kamarazenekar

Britten vagabund dalciklusát, a Rimbaud-versekre írt Villanásokat a ragyogó ukrán tenor, Bogdan Volkov énekli. A nagy múltú kamarazenekart ezúttal egy orosz hegedűs, Alekszandr Szitkoveckij vezeti.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

május 19. péntek 20.00   Debussy NOW!

Nem dédelgetni akarják a francia impresszionista zeneszerző holttestét, hanem egyenesen életre kelteni őt: azt követni, amit ő követett. Harcsa Veronika énekel, Razvaljajeva Anasztázia hárfázik, Fenyvesi Márton pedig elektronikával és gitárral működik közre Debussy dalaiban.

(Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

május 23. kedd 19.00   Dichterliebe

A Danubia Zenekar és Horvát Lili rendező közös projektje az évad egyik legszebb meglepetése volt: egyszerre film, színház és persze romantikus dalirodalom. Szemenyei Jánost nem lehet eléggé dicsérni érte. Csípjék el, amíg lehet!

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

május 24. szerda 19.00   Cimbiózis Trió & Ligeti Ensemble, Modern Art Orchestra

Ligeti György műveiből válogat a tarka zenészsereg, akik között van jazz-, folk- és komolyzenész is. S hogy tovább fokozzák: a végén ifjabb Kurtág György és a Moment’s Notice trió is csatlakozik, elektronikával.

(BMC, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

május 25. csütörtök 19.00   UMZE Kamaraegyüttes: Kalandozások Ligetivel

Két hommage és egy zenedarab a fiútól, Lukas Ligetitől. Így emlékezik a kortárs zenei együttes, amely Vajda Gergely vezényletével a szünet után Ligeti György vokális kísérleteit, a két Aventures-darabot tűzi műsorra.

(BMC, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

május 27. szombat 19.00   Ligeti és Kurtág

Nemzetközi sztárgárda teszi tiszteletét, hogy Ligeti György és Kurtág György szólóhangszerre írt, illetve négykezes zongoraműveiből válogasson. A BMC Ligeti 100 című házi fesztiváljának legjobban várt koncertjén itt lesz Kim Kashkashian, Steven Isserlis és Víkingur Ólafsson, de Csalog Gábor és Rácz Zoltán is.

(BMC, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

május 28. vasárnap 19.00   Ligeti Ensemble, Eötvös Péter, Keller András

A Ligeti-fesztivál zárókoncertjén olyan ritkaságok szólalnak meg, mint az egymástól negyedhangnyira elhangolt, két zenekarra írt Ramifications, és a szopránoknak való nyaktörő, a Mysteries of the Macabre. Egy Kurtág-ősbemutatóval zárul az est.

(BMC, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

május 30. kedd 19.00   Ligeti, a magyar lángelme

Kelemen Barnabás az idén másodszorra is előadja Ligeti klasszicizálódó Hegedűversenyét, saját kadenciával, ahogy legutóbb a Müpában. A 100 éve született zeneszerző fiatalkori Román koncertje is elhangzik. Ajtony Csaba vezényli a Pannon Filharmonikusokat.

(Kodály Központ, Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)

 

június 3. szombat 11.00   Zenevár a Fesztiválzenekarral

Fischer Iván zenekara egész napos programra invitálja az ifjakat Óbudán. Lesznek hangszersimogatók, hangszerkóstolók, ismerkedés az ütőkkel, a rezekkel és úgy en bloc a komolyzenével.

(Aquincumi Múzeum és Régészeti Park, Bp. III., Szentendrei út 150.)

 

június 3. szombat  19.30   A francia romantikus operák rejtett kincsei

Ne szégyenkezzen, ha nem ismeri egyik-másik komponista nevét, alighanem néhány párizsi muzikológus tudna csak pontos választ adni, pontosan mit is hallunk. De jó lesz, ezt ígéri Vashegyi György, aki a francia opera elfeledett szemelvényeiből válogatott a Concerto Budapest eme hangversenyére.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

június 8. csütörtök 19.00   Az OMIKE és a BFZ zsinagógakoncertje

Két zsidó származású zeneszerző, Mendelssohn és Ligeti után Bíró Kriszta színész Glikl Hameln emlékirataiból olvas fel. A Fesztiválzenekar sorozatának ötlete, hogy a közönség minden koncerten tanulhat egy héber betűt: az est betűje a ב (bét) lesz.

(Rumbach-zsinagóga, Bp. VII., Rumbach Sebestyén u. 11–13.)

 

június 8. csütörtök 19.00   Pannon Filharmonikusok

Albert Roussel neve itthon kevésbé ismert, de Debussy és Ravel kortársaként az ő hangja is impresszionista és gyakran keleties. Egy táncjátékát, valamint Glière Hárfaversenyét és Debussy A tengerét vezényli a fiatal Hontvári Gábor.

(Kodály Központ, Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)

 

június 9. péntek 19.45   BFZ Concertino

A Fesztiválzenekar „tömörebb” kiadása kamarazenekari méretű alkotásokkal lép fel: Haydnnal, Mozarttal, egy gyerekkori Mendelssohn-szimfóniával és A rózsalovag vonószenekari átiratával. Pilz János vezeti az együttest. Másnap fél négykor ismétlés ugyanitt, vasárnap és hétfőn Gödöllőre és Székesfehérvárra utaznak.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

június 15. csütörtök 18.00   A Rajna kincse

Hartmut Schörghofer legendás Ring-rendezésének felújított változatával kezdetét veszi az idei Wagner-napok. Ősállapot, ősbűn, s rögtön istenek, óriások és törpék hadakoznak egy gyűrűért. Idén is Fischer Ádám vezényli a Rádiózenekart, Wotan szerepében Gün­ther Groissböck énekel.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

június 16. péntek 16.00   A walkür

Iréne Theorin visszatér Brünnhilde szerepében, Schöck Atala pedig utolérhetetlen Fricka. A Wagner-ünnep második napján Siegmund rátalál Sieglindére, majd kardot kap Wotantól. Aztán jönnek a harcos nők, s végül Brünnhilde sorsa is eldől.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

június 17. szombat 16.00   Siegfried

A hatalmas erejű, fékezhetetlen vidámságú legény talán együgyű, de bátor és vakmerő – ez éppen elég ahhoz, hogy lassan megtalálja magát a világban. Szerepét Stefan Vinke énekli, és visszatérnek a Wagner-napok ismert, remek énekesei, Kálmán Péter, Gál Erika és Jürgen Sacher is.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

június 18. vasárnap 16.00   Az istenek alkonya

A vég az új kezdet, mondaná a szleng, ha adna valamit a misztikus-spirituális küllemre. Talán túléljük, talán még van idő arra, hogy visszaadjuk a gyűrűt a Rajna sellői­nek. A negyedik napon véget ér a Ring, és nagyot fog szólni.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

június 21. szerda 19.00   Istenek és hősök – a legnépszerűbb Wagner-dallamok

Nagyszerű operakarmesterünk, Fischer Ádám levezetésként még bevállal egy estét Wagnerrel. Persze A walkürök lovaglásával búcsúzik majd, hacsak nem tapsoljuk pirosra a tenyerünket ráadásért.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

június 23. péntek 19.00   Várjon Dénes és a MÁV Szimfonikus Zenekar

Koravénnek kell mondanunk Brahmsot, ha tudjuk, hogy első zongoraversenyét 25 évesen komponálta. De milyen szépen öregedett! A III. szimfónia, benne kedvencünkkel, a Poco allegrettóval 50 éves korában készült. Takács-Nagy Gábor vezényel, Várjon Dénes zongorázik. Mit is kívánhatnánk?

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

július 6. kedd 19.30   Bartók és Kodály

A küzdelmes amerikai évek nem hoztak vigaszt Bartóknak, de utolsó nagyzenekari műve páratlan remekmű. Hozzá Kodály Psalmusa csendül fel, László Boldizsár és a Vaszy Viktor Kórus hangján. A Szegedi Szimfonikus Zenekar játszik, a pálca Pál Tamás kezében.

(Szegedi Nemzeti Színház, Szeged, Vaszy Viktor tér 1.)

 

július 12. hétfő 20.15   Carmen

A világ egyik legünnepeltebb szopránja, Kristine Opolais végre elénekli Bizet cigánylányát. Az biztos, hogy nem hagy senkit érintetlenül, Arnaud Bernard neve pedig garancia a jó rendezésre. Júliusban és augusztusban is végig műsoron lesz, tájékozódni az Esterhazy.at honlapon érdemes.

(Szentmargitbányai kőfejtő, Ausztria, St. Margarethen im Burgenland, Römersteinbruch 2.)

 

A mellékletet Karafiáth Orsolya, a programajánlót Csabai Máté szerkesztette.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.