mi a kotta?

Szerelmes rovarok

  • mi a kotta
  • 2023. június 14.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/24. hétre

„Az életnek, az élésnek csodás szimbólumai azok a rovarok, amelyek táplálkozó szervek nélkül születnek meg, és egyetlen életfunkciójuk a szerelem, amelyet rövid, pár órás éle­tük alatt mohón teljesítenek, hogy a nap nyugtával elpusztuljanak. A természet eme kegyetlen és magasztos opportunizmusa nyilatkozik meg Siegmund és Sieglinde szerelmében.

A vágy: egy ilyen szerelemből születni, amelynek egyetlen célja csak a mi létrehozásunk volt – és ki állítaná, hogy ez a gondolat nem fenséges és izgató –, nyilatkozik meg Siegfried szüleinek történetében.”

Így ír Csáth Géza A Nibelung gyűrűje című trilógiájának két szereplőjéről. Az író-orvosra meghatározó élményt gyakorolt a Ring, s most ne is soroljuk a Wagner zenéjére vonatkozó éles megfigyeléseit, amelyeket zenekritikáiban és itt-ott elcsöpögtetett. Hallgassuk inkább a zenét! Az idei Budapesti Wagner-napok már június 15-én megkezdte hömpölygését. A Rajna kincse előadása után A walkür következik, amelynek címszerepében a szeretett és becsült Iréne Theorint láthatja viszont a hűséges közönség. Bemutatkozik Arisz Argirisz görög bariton is, akinek főisteni karizma mellett emberfeletti állóképességre lesz szüksége, hogy a harmadik felvonásban hallható Wotan búcsúja az utolsó hangjegyig megszólaljon (Müpa, június 16., négy óra). Másnap a Siegfrieddel folytatódik a tetralógia, a címszerepben Stefan Vinkével, akinek éneke nyomán majd feltesszük a kérdést, vajon individuumok vagyunk-e, vagy csak a sors és a végzetes hanyatlás játékszerei. A titokzatos Vándort, az álruhás Wotant ezen az estén Egils Silins alakítja (Müpa, június 17., négy óra). Az istenek alkonya ismét a tiszta, feddhetetlen Brünnhilde operája. Szükség is van erényeire, mert Wotan dárdája összetört, Erda, a földanya pedig álomba merült: nem spoiler, hogy végül a Walhalla is a lángok martaléka lesz. Az idei Ring rendezője Hartmut Schörghofer, fejbúbtól felfelé látható hősei pedig a Rádiózenekar muzsikusai, akiket Fischer Ádám vezényel (június 18., négy óra). A karmester levezetésül a legnépszerűbb Wagner-dallamokból dirigál koncertet a Nemzeti Filharmonikusok élén (Müpa, június 21., hét óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.