rés a présen

Több pénzt a közönségnek!

Vajna Balázs dj, szervező

  • rés a présen
  • 2013. április 21.

Zene

rés a présen: Mióta dolgozol a Mika Tivadar mulatóban?

Vajna Balázs: Tavaly február óta vagyunk itt Stráhl Katival közösen, saját kis menedzserirodánkkal.

rap: A Tilos Rádióban rezidens dj vagy már jó ideje, Lee'n Gum néven. Hogyan kamatoztatod a rádiós tapasztalataidat a Mikában?

VB: 1995 óta, a legális indulástól vagyok tagja a Tilosnak. Az úgynevezett második generációból vagyok, viszont az elmúlt 18 évben sikerült beleöregednem az "őstilosos" címbe. Stílusom igen eklektikus a kezdetektől fogva, de az elmúlt évtizedben az afrokaribi zenei gyökerek és az ezekből táplálkozó műfajok váltak szívügyemmé, mint a reggae, az afrobeat, a funk és a soul, a hiphop és ezek modern leágazásai. Emellett rendszeresen készítek szöveges-zenés hangkollázsokat. Egy programszervező legnagyobb kincse a kapcsolati tőkéje. A Tilos állandó boszorkánykonyhája a budapesti zenei életnek, ebből rengeteget profitálok a munkám során.

rap: Mik a jelenlegi állandó programok?

VB: Hétfőnként a Zene az ablakban projektünk fut, mindig félakusztikus duók, triók vagy szólóprodukciók formájában, neves zenészekkel, a lenti koncertteremben pedig a színházé és a Menedék Egyesület rendszeres filmklubjáé a terep, de elindult egy irodalmi program is a KönyvesBlog szervezésében.A kedd Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton talkshow-jából és a Mika Kvízből, a Paizs Sickratman Miki által vezetett vetélkedőből áll. Szerdánként - a JazzaJ szervezésében - máshol ritkán hallható, kísérletező szemléletű zenei projektek hallhatók a koncertteremben, az utcai ablakban pedig dj-k szolgáltatják a hangkulisszát a kocsmaélethez. A csütörtök a koncerteké, itt megtaláltuk azt a 10-12 zenekart, akiket rendszeresen fel kívánunk léptetni, hogy a közönségük ide járjon meghallgatni őket. Ettől függetlenül mindig felbukkannak új hangok, és a dj-k ezen a napon is ablakban állnak és zenélnek - a Kazinczy utca esti látképét is színesítve. A péntek-szombat a Mika igazi terepe, ekkor válik mulatóvá, itt este 11 után a táncoltatás kötelező, ezért erre 6-8 jól bevált rezidens dj partyt "üzemeltetünk" (Mana Mana, Freestyle Extravaganza, Infragandhi & Negro, Táp Klub, Peg Top etc.). 'k önállóan szervezik az estéket.

rap: Idén tavasszal milyen fesztiválokhoz lesz közötök?

VB: A Negyed6Negyed7 fesztiválnak idén is kiemelt helyszíne leszünk március 25. és április 2. között, számtalan programmal. Ebből most csak egyet emelnék ki, a március 31-i gyereknapunkat, ami, ha jó idő lesz, a Mika kert hivatalos megnyitója is lesz egyben.Rutkai Bori és a Hébe Hóba Banda koncertje, a Vacka dalok és aSoup Színház bábelőadása mellett sok-sok program várja majd a gyerekeket és szüleiket.

rap: Ha volna rá lehetőséged, mivel bővítenéd ki a repertoárt?

VB:Leginkább egy zenélési engedéllyel a kerthelyiség számára, amit még egy zsebrádió üzemeltetésére sem kapunk meg. Az embereknek pedig pénzt kívánnék, hogy a belépő megvásárlásával a megbecsülésüket és elismerésüket fejezhessék ki a produktum iránt. Budapesten sokszor rettegni kell, ha belépőt próbálsz szedni, hogy elriasztod vele a közönséget. A repertoárt még több igényes külföldi produkcióval bővíteném szívesen, ami pont financiális kérdés elsősorban.

Figyelmébe ajánljuk