Lemez

A régi jó dolgokból sok minden megmaradt

Rammstein: Rammstein

Zene

Kevés ellentmondásosabb, egyben hatásosabb zenekar működött az elmúlt negyedszázadban, mint a német Rammstein, amely hosszú szünet után új lemezzel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Kritika.

Az 1994-ben Berlinben alakult hattagú együttes már a kezdetekkor is létező, erős trendekre reagált: zenéjükben ugyanúgy visszhangzik a nemes és sokszínű Neue Deutsche Welle hagyomány (mindenekelőtt a DAF, a Die Krupps és az Einstürzende Neubauten), a kilencvenes évek elején különösen erős ipari metál vonal vagy éppen a napjainkban éppen reneszánszát élő electronic body music (EBM), mint az akkoriban Németországban is csúcsra járatott technó.

Példaképeik között éppúgy megtalálni a Ministryt, mint a Depeche Mode-ot – sokak szerint meg éppen a Laibach inspirálta őket leginkább, mi több, a szlovénok számos ötletét sikerült lenyúlniuk. A német zenei sajtó 1995-ös első albumuk (Herzeleid) nyomán új címkét sütött rájuk – néhány pályatársukkal együtt ők lettek a Neue Deutsche Härte (azaz az Új Német Keménység) stílus megtestesítői, de néhány éven belül sikerült elfogadtatniuk magukat autonóm szereplőként saját műfajuk határain túl, és ami még fontosabb, a német nyelvterületen kívül is.

Ez azért is kulcsfontosságú, mert a Rammstein szinte minden számát németül adja elő Till Lindemann vokalista és pirotechnikus, akit a karjaiba épített lángszórópárról is ismerhet a koncertlátogató publikum. A gyorsan bekövetkező nemzetközi áttörésre nem is lehet jobb bizonyíték, mint az, hogy alig kétéves felállásuk után az akkor készülő David Lynch-film, a Lost Highway soundtrackjébe két számukat is beválogatta a kurátor Trent Reznor, a szintén példaképnek számító Nine Inch Nails frontembere.

false

 

Fotó: Universal Music

 

Ennek ellenére a Rammstein a pirotechnika használatával és extrém kosztümökkel teljes, intenzív élő fellépéseiről, és nem a zenéje miatt híresült el, illetve botrányos videoklipjeik határozták meg a hozzájuk kapcsolt vizuális ikonográfiát. Ebből a szempontból a leghíresebb az a pornográfiával minimum flörtölő 2009-es alkotás, amely a Pussy című számukhoz készült, bár a dal ettől függetlenül német No.1 sláger lehetett.

Szövegeik gyakorta vájkálnak a szexualitás társadalmilag többnyire tabusított témáiban, de a különböző parafíliákon kívül daloltak ők légi katasztrófákról (már nevüket is, egy betű híján, a szörnyű véget ért 1988-as ramsteini légi bemutatóról vették), a tiszai ciánszennyezésről vagy éppen Armin Meiwesről, a hírhedt német kannibálról, aki ezután beperelte a zenekart! Ha pedig fellépéseik militarista tendenciái miatt szélsőjobboldalisággal vádolták őket, arra egy határozott gesztussal válaszoltak (a Bertolt Brecht szövegére Hanns Eisler által komponált kommunista induló átdolgozásával a Links 2-3-4-ben).

Botrányokban amúgy sem volt szegény a Rammstein pályafutása: hol iskolai lövöldözők vallottak a zenekar iránti olthatatlan rajongásukról, hol a beszláni csecsen túszejtők playlistjén vélték látni dalaikat. A Liebe ist für alle da című 2009-es lemezüket a német ifjúság lelki épségéért őrködő médiahatóság (azaz a Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien) döntése nyomán csak felnőttek vásárolhatták meg.

Tíz évig nem jelent meg új Rammstein-lemez, a zenekar nevét címként viselő új albumon ehhez képest minden jó megmaradt, ami korábban jellemezte őket: hatásos, egyben fogós riffek a két gitáros, Richard Z. Kruspe és Paul Landers jóvoltából, váratlanul megkapó dallamok, elragadó, sokszor az egész testet megmozgató grúvok és gyakorta zavarba ejtő, felkavaró szövegek, néha a szinte ember alatti világ poklából.

false

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem hiányoznak a slágerként is beváló szerzemények, mint mindjárt az albumnyitó szintimetál Deutschland, amelyben a hazához fűződő, finoman fogalmazva is ambivalens kapcsolatáról vall a zenekar. Ám a lemezt hallgatva egyre inkább olyan benyomásunk támad, hogy egy sokkal érettebb, kifinomultabb, elegánsabb (és ha esetükben nem volna furcsa leírni: „klasszicizáltabb”) hangzással álltak elő, ami határozottan a javukra válik.

A számokon belüli váltások, a dalokban direkt elhelyezett allúziók, a rájuk jellemző vaskos, sokszor a fekete humorba hajló irónia itt is jelen van – legfeljebb a kifejezetten morbid megnyilvánulásokból faragtak le jelentős mértékben. Ráadásul egy sor zenei érdekességet is találhatunk. Ott van mindjárt az amúgy Rammstein módra valláskritikai indíttatású Zeig dich izgalmasan induló posztpunk/gót/metál keverék hangzása az Ómen című film világát megidéző templomi kórusmintáival.

A leggrúvosabb szám a Sex című metál-boogie, egy, a hasonló témájú korábbi dalaiknál jóval decensebb darab. Ehhez képest a Puppe szokatlan kezdeti visszafogottsága és a német új hullámos időket idéző hangütése megtévesztő, a szám ugyanis a kiskorúak szexuális kihasználásáról és ennek megfelelően brutális metálriffekkel folytatódik.

Eközben olyan darabok vannak még a lemezen, mint a vonósokkal, szintivel és akusztikus gitárral kísért Diamant, egy szomorú szerelmes szám, vagy a Tattoo, amely a betonkemény gitárnyűvés mellett a legdurvább eurodiszkó-témákkal büntet. A Rammstein tehát méltó módon tért vissza, igazolva azt, hogy még mindig ők a minden értelemben kemény, tematikus rockzene egyik utolsó reménysége.

Universal, 2019

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.