Nekrológ

Ülő ováció

Phil Spector (1939–2021)

  • Nagy István
  • 2021.01.20 21:00

Zene

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

De Phil Spectornak a hatvanas években az az előnye is megvolt az apafigura-szerű Martinnal szemben, hogy nagyjából egyidős volt a zenészekkel, akikkel dolgozott, ezért könnyebben meg tudta értetni magát velük. Később jóval több gondja akadt a stúdióban a nehéz természete és fegyverimádata miatt, mely utóbbi időskorára börtönbe is juttatta. Élettörténete bővelkedik az izgalmakban és a borzalmakban.

Harvey Phillip Spector ukrán zsidó bevándorlók gyerekeként született New Yorkban. Egyes híresztelések szerint a szülei unokatestvéri kapcsolatban álltak, az édesapa pedig öngyilkosságot követett el, amikor Phil még csak kilencéves volt. A csonka család ezt követően Los Angelesbe költözött, ahol Spector gitározni kezdett. Gimnazistaként zenekart alapított The Teddy Bears néven, s 1958-ban – 18 évesen – már fel is kapaszkodott az amerikai kislemezlista csúcsára To Know Him Is to Love Him című szerzeményével. A további siker azonban elmaradt, és a Teddy Bears a következő évben feloszlott.

Spector 1961-ben megalapította a Philles Records nevű lemezcéget, és egyre inkább a producerkedés felé fordult. Nagyszabású, tágas, visszhangos soundot álmodott meg a zenészei számára, mely Wall of Sound néven vonult be a köztudatba. Spector a stúdiót külön hangszerként kezelte, és az volt a célja, hogy amolyan wagneri hatást varázsoljon a rocklemezekre. Élete egyik fő műve a Be My Baby című dal a Ronettes előadásában, amelynek társszerzője is volt, és amelynek dobintróját a mai napig folyamatosan koppintják a zenekarok. Spector legemlékezetesebb munkái között a Righteous Brothersszel való közreműködését is szokás emlegetni, bár az Unchained Melody című megasláger kapcsán fontos megemlíteni, hogy Bobby Hatfield, a duó egyik tagja mindig is azt állította, valójában ő maga felelt a dal produceri feladataiért.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk