verzió+ - Anna Politkovszkaja, hét év a frontvonalban

  • Iványi Zsófia
  • 2008. november 6.

Zene

Keleten a helyzet változatlan: Oroszországban az emberi jogok sárba tiprásának hagyományait gondosan ápolják; rosszkor és rossz helyen lévő civilek, túl aktív aktivisták és szabadszájú újságírók esnek rendre áldozatául. Az atrocitások, fenyegetések és merényletek ellenére akadnak, akik mernek élni a szólásszabadság - igen szabadon értelmezett - jogával, megkeserítve ezzel a kormányzat életét, és kockára téve a sajátjukat.
Keleten a helyzet változatlan: Oroszországban az emberi jogok sárba tiprásának hagyományait gondosan ápolják; rosszkor és rossz helyen lévõ civilek, túl aktív aktivisták és szabadszájú újságírók esnek rendre áldozatául. Az atrocitások, fenyegetések és merényletek ellenére akadnak, akik mernek élni a szólásszabadság - igen szabadon értelmezett - jogával, megkeserítve ezzel a kormányzat életét, és kockára téve a sajátjukat. Ezen bátor emberek közé tartozott Anna Politkovszkaja is: egészen kivégzésszerû meggyilkolásáig küzdött, hogy hazájában az olyan kifejezések, mint a "szabadság", a "jogszerûség" és a "demokrácia" többet jelentsenek nagyhatalmi csúcstalálkozókon pufogtatott frázisoknál. A két éve lakása elõtt lelõtt újságíró gyilkosát azóta sem fogták el, és - a nemzetközi nyomás ellenére - a feltételezhetõ megrendelõk ügyében sem indult még nyomozás.

E dokumentumfilm nem csupán egy bátor újságírót mutat be, de a félelmekkel és vágyakkal teli, mérhetetlenül magányos és kiszolgáltatott embert is a legenda mögül. Mása Novikova filmjében bejárja azon háborús helyszíneket, ahol az újságíró megfordult, feltárja az ott élõk nyomorúságát, a hadsereg középkori kíméletlenségének nyomait. A döbbenetes képsorokat átkötõ interjúkban folyamatos félelemben élõ kollégák, szélmalomharcokban kifáradt emberjogi aktivisták és gyászoló barátok emlékeznek az újságíróra, akinek annak ellenére volt mersze kimondani az igazságot, hogy tudta, az életével fizet érte.

Verzió filmfesztivál, november 4-9., a Toldiban és a Cirkóban

*****

Neked ajánljuk