videojáték - ASSASSIN'S CREED: BROTHERHOOD

  • - gulyás -
  • 2011. március 10.

Zene

Ahhoz képest, hogy a külső nézetes akciójátékok műfaját a Lara Croft-játékok teremtették meg, nagyjából az előző évtized második felére a videojáték-iparnak ezt a szegletét is utolérte a maszkulin dominancia. Mindeközben a zsáner kisebbfajta reneszánszát éli, többek között épp az Assassin's Creed sorozatnak köszönhetően.
Ahhoz képest, hogy a külsõ nézetes akciójátékok mûfaját a Lara Croft-játékok teremtették meg, nagyjából az elõzõ évtized második felére a videojáték-iparnak ezt a szegletét is utolérte a maszkulin dominancia. Mindeközben a zsáner kisebbfajta reneszánszát éli, többek között épp az Assassin's Creed sorozatnak köszönhetõen. Bár a 2007-ben debütált széria elsõ epizódjának vezetõ fejlesztõje hölgy volt - ordenáré, az iparág kiskamaszos színvonaláról tanúságot tevõ cikkek egész sorának adva ezzel "gyúanyagot" -, õt az elsõ játék viszonylag hûvös fogadtatását követõen hátrább sorolták, majd a második részt követõen végül menesztették is. Szó, ami szó: az elsõ AC inkább volt be nem váltott ígéret, mint revelatív játékélmény. A GTA-játékoktól megszokott kötetlen játékmenet itt is nagy kiterjedésû, szabadon bejárható, ezúttal a középkori Szentföldön elterülõ városokban kínált céltalan kószálást: a gyönyörû grafika ellenére a játék borzasztó hamar vált monotonná és játszhatatlanná. A második részben éppen ezért csak annyit változtattak, amennyi szükséges volt: okot adtak a kószálásra, ami elég is volt a sikerhez.

A Nolan-féle Eredethez nagyban hasonlító kerettörténet szerint játékoskarakterünk, Desmond fejvadász felmenõi a középkorban, majd a renenszánsz idején is történelemformáló szereppel bírtak. Egy különleges szerkezettel lehetségessé válik a Desmond DNS-eibe kódolt emlékek kutatása, így D. és csatolmányai az "Éden darabjai" nyomába erednek, melyeket egykor D. õsei birtokoltak, és amelyek tulajdonlása lehetõvé teszi a világbéke/világuralom elérését. A legújabb rész élvezetéhez ajánlatos a második epizód végigjátszása, mivel ez annak egyenes folytatása. Egyébiránt a játék mûfajának egyik legkiválóbbja - a mínusz fél csillag azért jár, mert a kerettörténet alapján ötletesebb játékosbevonás is kivitelezhetõ lenne.

Ubisoft Montreal/Ubisoft, 2010, Pc/Ps3/Xbox 360, 8990/12 990 Ft

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk