A szerk.

A magyar kenyér

A szerk.

Az Agrárminisztérium közleménye és Nagy István miniszter Facebook-oldala szerint Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny zajlott a napokban Magyarországon – vette észre a Telex.

A szövegekben nem egyszer, hanem következetesen használják így; a reformétkezésben és a párnatöltésben használatos gabonafélét említik a logikusnak tűnő „törköly” kifejezés helyett, amely ugyebár a szőlő présben maradt részeit jelenti, és valóban sűrűn használják pálinkafőzésre.

Hogy mégis hiba, azt időközben javítás igazolja, de ezzel együtt is szimbolikus a baki. Legfőképp azért, mert az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a szervezők deklarációja szerint csak és kizárólag a minőségről szól, sokkal magasztosabb cél ez annál, hogy olyanokra, mint a lerészegedés vagy az alkoholizmus ne is merjünk gondolni. A nemzeti hitvallásunk, a jó pálinka felette áll mindezeknek. Ugyanakkor a nemesnek egyáltalán nem mondható „tönkölypálinka” kifejezés mégis inkább arra az elterjedt hazai gyakorlatra utal, amely szerint bármiből előállítható pálinka – némi tiszta szesz hozzáadásával. Aki tagadja, hogy minálunk nemzeti sport a pálinkapancsolás, az bizonyára jó okkal teszi, s amúgy boldogan él a lelkiismeretével egy háztartásban, bár az tény, hogy az efféle eljárások mesterei ritkán vesznek részt országos versenyeken. Pedig nyilván izgalmas lenne.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.