A szerk.

A nyolcadik

A szerk.

Múlt szombat éjjel a távol-keleti Vlagyivosztok közelében jachtjáról a vízbe esett és meghalt Ivan Pecsorin orosz oligarcha; holttestét egynapi keresés után találták meg. Pecsorin fontos ember volt, ő felelt egyebek mellett a sarkvidéki területek olaj- és gázmezőiért.

A propagandasajtó szerint részegen szállt föl a hajójára. Ukrajna megtámadása óta ez már a nyolcadik olyan eset, amikor a putyinista tápláléklánc felső régióiból halálozik el valaki felettébb fura körülmények között.

E ponton megjegyeznénk, hogy az orosz történelem a kreatív politikai gyilkosságok valóságos tárháza; innováció, szenvedély, misztikum, rideg profizmus keveredik ezekben a történetekben, amelyek nemcsak egy sajátosan orosz tradíció megnyilvánulásai, hanem a józan elme számára örök időkre megfejthetetlen, ún. orosz lélekről is elárulnak ezt-azt. A műfaj egyik kiemelkedő teljesítménye Raszputyinnak, az utolsó cári házaspárt valósággal megbabonázó szibériai parasztnak a levadászása. Az ellene összeesküvő arisztokraták elébb ciánnal megmérgezték, utána a testét karddal átdöfték, legalább kétszer meglőtték, a magatehetetlen sebesültet az egyik herceg összeverte, megint meglőtték (ezúttal fejbe), majd a jeges folyóba hajították. Ehhez képest például Trockij meggyilkolása már-már póriasan szellemtelen, s méltatlan e hagyományhoz: egykori elvtársai parancsára egy jégcsákányt vágtak a fejébe.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!