A szerk.

A nyolcadik

A szerk.

Múlt szombat éjjel a távol-keleti Vlagyivosztok közelében jachtjáról a vízbe esett és meghalt Ivan Pecsorin orosz oligarcha; holttestét egynapi keresés után találták meg. Pecsorin fontos ember volt, ő felelt egyebek mellett a sarkvidéki területek olaj- és gázmezőiért.

A propagandasajtó szerint részegen szállt föl a hajójára. Ukrajna megtámadása óta ez már a nyolcadik olyan eset, amikor a putyinista tápláléklánc felső régióiból halálozik el valaki felettébb fura körülmények között.

E ponton megjegyeznénk, hogy az orosz történelem a kreatív politikai gyilkosságok valóságos tárháza; innováció, szenvedély, misztikum, rideg profizmus keveredik ezekben a történetekben, amelyek nemcsak egy sajátosan orosz tradíció megnyilvánulásai, hanem a józan elme számára örök időkre megfejthetetlen, ún. orosz lélekről is elárulnak ezt-azt. A műfaj egyik kiemelkedő teljesítménye Raszputyinnak, az utolsó cári házaspárt valósággal megbabonázó szibériai parasztnak a levadászása. Az ellene összeesküvő arisztokraták elébb ciánnal megmérgezték, utána a testét karddal átdöfték, legalább kétszer meglőtték, a magatehetetlen sebesültet az egyik herceg összeverte, megint meglőtték (ezúttal fejbe), majd a jeges folyóba hajították. Ehhez képest például Trockij meggyilkolása már-már póriasan szellemtelen, s méltatlan e hagyományhoz: egykori elvtársai parancsára egy jégcsákányt vágtak a fejébe.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk