A szerk.

Balkán

A szerk.

Amikor már nagyon rosszul érezzük magunkat, megnyugtató, hogy máshol még ennél is rosszabb – Magyarországon ezt illik gondolni Romániáról.

A bolgár igazságszolgáltatás – eldöntendő a kiadatást – maga is a román börtönviszonyok felől tájékozódik, miután a bolgár–görög határon a románok nemzetközi elfogatóparancsa alapján lekapcsolták Elena Udrea többszörös román minisztert, pártelnököt, volt államfőjelöltet. A politikus asszony azután lépett le hazájából, hogy jogerősen hat év letöltendő börtönre ítélte a bíróság. Udreának nem ez az első elfutása: 2018-ban ugyanilyen okból szökött el, akkor meg sem állt Costa Ricáig. Végül szerencséje volt, mert a kormányra került szociáldemokraták – az ugyancsak korrupció miatt szorongatott pártelnöküket kisegítendő – keresztülvittek egy törvénymódosítást, amelynek következtében (mások mellett) Udrea ügye is újratárgyalhatóvá lett; a politikus visszatért.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2015-ben vádolta meg Udreát, s kenőpénz elfogadása, hivatali hatalommal való visszaélés, törvénytelen kampányfinanszírozás miatt el is meszelte a bíróság. Nem kispályás versenyzőről van szó, párhuzamosan több eljárás is folyt ellene: vállalati vezetők tejeltek neki, s előnyhöz juthattak a keze által azok a cégek is, amelyek mentora, Traian Băsescu elnöki kampányának a finanszírozásába szálltak be. Udrea a volt államfő bizalmasa volt; nem mellesleg vele együtt Băsescu idősebbik lányát, Ioanát is letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. Udrea azonban ahogy 2018-ban, most sem vonult börtönbe, így az idén is nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Bár a bolgárok még „tájékozódnak”, ne legyenek kétségeink, Elena Udrea volt román turisztikai és ideiglenes környezetvédelmi miniszter ülni fog korrupció miatt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk